Мариус Куркински с “Икар” за главна мъжка роля, “Нордост” с наградата за спектакъл

|
На 27 март, Международният ден на театъра, Съюзът на артистите в България раздаде своите годишни награди за постижения в областта на сценичните изкуства.
За шести пореден път статуетките с формата на полетелия към слънцето Икар бяха връчени на отличените спектакли и артисти. Церемонията се състоя в Народен театър "Иван Вазов", а към празника се добави и 90-годишен юбилей на САБ.
Водеща на вечерта бе актрисата Ирмена Чичикова, която не се справи особено добре с тази си роля. Партнираше й Тео Елмазов и между двамата се разменяха реплики в стихове. Вероятно в изготвянето на сценария не бе взел участие никой драматург, иначе нещата може би щяха да седят по-добре на сцена.
Последни по ред на връчване, но първи по очакване, бяха наградите за спектакъл на годината, режисьор, главна мъжка и женска роля.
Награда за най-добър спектакъл получи „Нордост” на Младежки театър „Николай Бинев”, който се състезаваше и за режисура и главна женска роля. Статуетката за режисьор грабна Теди Москов, а конкуренцията в категорията беше наистина изключителна - претендент освен Василена Радева бе и Александър Морфов с шедьовъра "Полет над кукувиче гнездо".
Теди Москов получава Икар 2011 за „Сирано дьо Бержерак” в Народен театър „Иван Вазов” и „Възгледите на един пън” в Държавен куклен театър – Варна.
"Ако не бях спечелил, щяха да казват - е, как можа да не спечели. Сега, като съм спечелил, ще казват - как можа пък той да спечели - шеговито обобщи режисьорът настроенията на към наградите и продължи в същия тон: - Икар е знак за неуспех, интересно защо се раздава като награда. Все пак крилата му са се разтопили от слънцето. Но като автобуси е добро." Той прочете и част от обръщението на полския драматург Збигнев Херберт "Писмо до младите актьори", което той пише до актьорите, играещи в "Притчите на Пан Когито", спектакъл на Збигнев Запашевич.
"Представляваме доста особена, малка, съкратена групичка, без която многоуважаемото човечество преспокойно може да мине. Представляваме винаги безнадеждно малцинство и което е по-лошо - узурпираме си правото да подгряваме тревогата. Искаме да подтикнем нашите ближни към размисъл за човешката съдба, към трудната любов, която дължим на великите каузи, а също към презрение към всички онези, които с упоритост, достойна за по-високи дела, се стремят да смалят човека и да му отнемат достойнството. [...] Пожелавам ви труден живот. Само той е достоен за артиста."
Мариус Куркински за ролите си в моноспектакъла „Български разкази”, копродукция на Драматичен театър „Н.О. Масалитинов” – Пловдив и ART I SHOCK съвсем заслужено получи отличието за главна мъжка роля. Той благодари за наградата на колегата си Деян Донков, който също бе номиниран за ролята си на Сирано в "Сирано дьо Бержерак".
"Икар"-ът за главна женска роля отиде при Ирини Жамбонас за ролята на Ремей в „Канкун”, копродукция на Малък градски театър „Зад канала” и Драматичен театър „Н.О. Масалитинов” – Пловдив.
Бурни аплодисменти посрещнаха обявяването на носителя на наградата за поддържаща мъжка роля Иван Бърнев (Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо”, Народен театър „Иван Вазов”). Определено една от най-силните роли за сезона, в своята категория Бърнев сякаш беше без конкуренция. Той излезе на сцената толкова развълнуван, че дори заподскача от радост.
Цветана Манева грабна приза за поддържаща женска роля за Клитемнестра в „Електра” на Театър „София”. "Като се гледам сега отстрани, на записа за номинациите, съм изумена от енергията си на тези години" - сподели голямата актриса.
"Икар" за дебют тази година получи Павлин Димитров за ролята на Обичащия в „Първа любов” на Н2О Филм и Център за култура и дебат „Червената къща”. "Изкуството е по-важно от хляба - обърна се той към публиката, - въпреки че не съм чел толкова, колкото съм ял."
„Сирано дьо Бержерак” бе отличен и за майсторско техническо осъществяване, категория, в която се бореше с "Фауст" на Лилия Абаджиева и "Цар Шушумига", куклен спектакъл на Катя Петрова, който взе наградата за сценографията на Рин Ямамура, а "Сирано" добави към колекцията статуетки още една - за сценографията на Чавдар Гюзелев.
Александър Деянов - Skiller и Мария Илчева спечелиха отличие за авторската музика в „Ноктюрно – от прахта до сиянието” на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство „По действителен случай”.
Бяха връчени награди за критически текст - на Ина Божидарова за книгата „Драматургичната адаптация.(от драматизация към постмодерен текст за сцена)”;
за „Златен глас” за дублажа на Александър Воронов в сериала „Щури съседи”;
за цирково изкуство - Енчо Керязов бе отличен за значими постижения в областта на съвременната акробатика и силовата еквилибристика и сподели наградата със съпругата си, на която, според думите му, дължи всичко в живота и кариерата си;
за вариететно изкуство - Стефанка Карайончева за спектакъла „Легендата Мистър Сенко”.
Анна Симова и Калин Попов, студенти в НАТФИЗ "Кръсто Сарафов", получиха пълни едногодишни стипендии.
Панайот Добрев бе награден за цялостен принос към българския куклен театър, а Тодор Колев - за изключителен принос към българския театър. Цялата зала стана на крака и дълго аплодира големия актьор. "Мислех да кажа нещо, но няма смисъл, наистина няма смисъл" - бе крайно лаконичен той.
Кметът на град Каварна Цонко Цонев връчи почетни награди за принос в развитието на българската култура на майката на Андрей Баташов и съпругата на Петър Гюров. Двете направиха много емоционални изказвания в памет на починалите миналата година актьори.
Министърът на културата Вежди Рашидов обяви наградите за най-успешен куклен и театрален сезон - съответно за Куклен театър Пловдив и Народен театър "Иван Вазов". Посрещнат хладно от публиката в театъра, той каза и няколко думи за театралната реформа, като увери, че нищо не се прави против театъра.
Обръщение на запис направи и председателят на Съюза на артистите в Блгария Христо Мутафчиев, който цитира началото на първия устав на Съюза и поздрави всички с празника на театъра, обещавайки скоро да се завърне след престоя в "Хотел между тоя и оня свят".
Между обявяванията на номинациите и награждаванията звезди на операта и балета изпълняваха части от популярни произведения. Уверихме се в традиционната липса на синхрон, отличителна черта на кордебалета на Националната опера и балет, докато солистите се справяха доста по-добре с изпълненията на фрагменти от "Лебедово езеро", "Кармен", "Дамата с камелиите" и "Зорба Гъркът".
Маестро Калуди Калудов и примата Анна Дитри изпълниха арии от опери и сложиха бляскава точка на вечерта с "Наздравица" от операта "Травиата" на Джузепе Верди.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *