Мариус отнесе 2 приза от “Комедийния хит на сезона”

|
На 1-ви април в Казанлък завърши четиринадесетото издание на Чудомировите празници. Точка на амбициозната 8-дневна културна фиеста бе сложена с обявяването на лауреатите на Националния театрален фестивал “Комедийният хит на сезона”.
Четири спектакъла – “Остап Бендер – кралят на мошениците” на Габровския театър, “Комедия от грешки” на Театъра на армията, “Сътресение” на Пловдивския театър и “Спи с мен” на Малък градски театър зад канала – се състезаваха за престижната статуетка на Чудомир. Големият печеливш се оказа Мариус Куркински, който със своя авторски моноспектакъл “Сътресение” по разкази на Николай Хайтов отнесе наградата на публиката и големия приз на фестивала. За първи път журито с председател Ина Божидарова присъди и награда на Съюза на артистите в България; за най-добро актьорско постижение отличието бе присъдено на Иван Петрушинов за ролята му в постановката “Спи с мен”.
По време на Чудомириадата стана известен и новият, 39-и пореден носител на националната награда “Чудомир” за хумористичен разказ. Това е русенският художник Велимир Петров, който по съвместителство е и писател-хуморист. И още един национален литературен конкурс излъчи своите лауреати по време на ХIV Чудомирови празници: журито с председател проф. Огнян Сапарев връчи първата награда в конкурса за любовна лирика “Магията Любов” на пловдивчанина Димитър Краев, втора бе Яница Радева от Ямбол, а трета стана 11-годишната Анжелика Вълчева от Добрич.
И още два запомнящи се акцента в тазгодишната Чудомирова фиеста, която струваше над 60 000 лева: възпламеняващият концерт “Огън и вятър” на Елица и Стунджи, които ще представят България в конкурса на Евровизия, и дискусията “Литературното бъдеще на България” с участието на млади автори от цялата страна.
 
Meждувременно дойде една новина за културен пробив на Източния фронт. Казанлъшкият професионален театър “Любомир Кабакчиев” се завърна триумфално от Града на ладите. От 27-ми март до 1-ви април в Толиати се проведе шестото издание на Международния фестивал на Волга “Театрален кръг”, в който са взели участие 15 театрални трупи от Русия, САЩ, Беларус и България. Журито е присъдило наградата за женска роля на младата казанлъшката актриса Петя Янкова за яркото и изпълнение в спектакъла “Лизистрата” от Аристофан. Режисьор на казанлъшката постановка е руснакът Вадим Данцигер, а сценограф е неговата сънародничка Даря Попова.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *