Мартин Митов: Литература и фотография в конкурса “Одисея”

|

Българите трябва да имат привилегията да познават забележителностите на България, твърди създателят на виртуалната библиотека “Словото” в интервю на Румяна Емануилиду


 
- Как се роди идеята за Конкурса за пътепис “Одисея”?
- Идеята за такъв конкурс се върти в главата ми от миналата година. Пътеписът е жанр, който като че ли се пренебрегва у нас. Много хора обичат като се върнат от някоя екскурзия някъде да споделят, да разказват, да показват снимки, но никой не сяда да опише стегнато преживяванията си.
Дълго време търсехме партньор, тъй като ние самите (Сдружение "Словото") нямаме средства сами да организираме подобно нещо. Когато посрещахме Нова година в Созопол с група приятели от ФотоФорум решихме, че това може да е конкурс не само за текст, но и за снимки, т. е. да съчетаем два вида изкуство - литература и фотография. Накрая списание "Одисей" също се присъедини към идеята и в крайна сметка на 24 май обявихме конкурс "Одисея" - за пътепис със снимки. Самото списание “Одисей” е като обединител на двете изкуства - в него читателите намират именно това - текстове и снимки за интересни места в България и по света.
- Кога е крайният срок за изпращане на творбите. Кой ще ги оценява и какви ще бъдат наградите за участниците и победителите?
- Крайният срок за приемането на творби е 1 октомври. След това предстои гласуване - на жури и на публика. И около Денят на народните будители ще обявим резултатите.
В журито сме представители на тримата организатори - аз от страна на "Словото", Емил Данаилов, който в момента на обявяване на конкурса беше фоторeдактор на списание "Одисей", а сега е зам. главен редактор, и Георги Величков, който е един от създателите и ръководителите на ФотоФорум. Смятаме, че журито е компетентно, тъй като и тримата му членове сме получавали награди от различни фотоконкурси, т.е. занимаваме се активно и сме се доказали в областта на фотографията. Отделно другите двама са завършили българска филология и се занимават и с литература. Георги Величков освен всичко друго е и един от създателите на "Словото", негов заместник председател.
Наградите са две - на жури и на публика. Голямата награда, чийто носител ще излъчи журито, е екскурзия за двама в чужбина (осигурена от списание "Одисей"), а наградата на публиката ще е осигурена от ФотоФорум - фотоапарат или часовник най-вероятно, още уточняваме това. Но според мен истинската награда за авторите ще бъде публикациите на материалите им в списание "Одисей", което е лидер в областта си и публикуването в него се е превърнало в най-престижно признание.
Повече за условията и датите за конкурса, както и самите произведения, и гласуването на публиката е на адрес: odysseia.slovo.bg
- Какъв е интересът към конкурса?
- В началото се притеснихме, че са малко творбите, постъпили за участие в конкурса. Но явно авторите са трупали материал през лятото и сега вече започнаха да постъпват повече произведения. А и наближава крайният срок.
Ежедневно пускаме на страницата по 4-5 пътеписа с по 9-10 снимки към всеки.
Интересното е, че са най-разнообразни - както за места в България, така и за такива извън страната. Като че ли няма доминиране на една тема - има и за море, и за планини, и за малки градове като Силистра или Каварна, и за големи градове като Лас Вегас или Париж, например. Има материал и за Антарктида. Ако в края на конкурса посетителите на сайта изчетат и разгледат всичко, ще имат чуството, че са направили както едно околосветско пътешествие, така и една обиколка на забележителностите в страната ни. И ще видят, че пътеписът като жанр не е толкова страшен, нито толкова труден.
- Кои са твоите любими места, където обичаш да ходиш?
- Аз самият обожавам Созопол. Той е една константа в живота ми, място, което вече 10 години неизменно посещавам по време на Аполония в началото на септември, а вече и през зимата - като че ли става традиция там да посрещам Нова година. Харесвам много и Мелник, макар и той да се комерсиализира прекалено много като морските ни курорти, от което само загуби част от очарованието си. Харесвам много и Банско, но тъй като не съм скиор, предпочиам да го посещавам през пролетта и лятото. Ако мога. Това, всъщност, е най-големият проблем - липсата на средства пречи на мен и на всеки среден български гражданин да пътува из страната, да посещава нейните красиви места, да се любува на нейните архитектурни, исторически и природни забележителности. А това е най-голямото ни богатство - нещо, което не е само за гостите-чужденци, а е и наше, за нас. Нещо, което трябва да познаваме и с което трябва да се гордеем. И да пазим.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *