Масив Атак идват за концерт в България през юли

|
София Мюзик Ентерпрайсис обяви третия потвърден хедлайнер на IX-то поредно издание на мащабния музикален фестивал "Арена Музика 2010" - кралете на трип-хопа Масив Атак (Massive Attack) на 15 юли 2010 г. от 20:00 ч. в зала "Фестивална".
Билетите за концерта ще бъдат с цени от 50 до 80 лв. и могат да се закупят от Билетен център НДК, онлайн на адрес www.ticketpro.bg, на касите на Тикетпро България и неговите партньори, както и в музиланите магазини в страната.
Продажбата на билети започва на 6 април 2010 г. (вторник).
 
Масив Атак са онези иновативни и обсебващи творци на промяната, които жаждата за музикална революция на едно поколение завинаги определя като кралете на трип-хопа.
Хипнотичният саунд на групата от Бристол е магнетичен пъзел от аудио сетивност. Сливането на хип-хоп ритми с мелодии от дълбочината на дъб груува е предизвикателство, на което просто не може да се устои.
Историята на групата започва през 1983 г. с появата на Дъ Уайлд Бънч (The Wild Bunch), една от най-ранните и най-успешни формации, стъпвали някога на британска сцена. Почти „безшевното” съчетаване на различни музикални стилове, от пънк през реге до R&B, бързо превръща партитата на формацията в популярните събития, които любителите на клубния живот в Бристол просто не могат да пропуснат.
В средата на 80-те двама от членовете на the Wild Bunch - Андрю Воуълс (Mushroom) и Грант Маршал (Daddy G) – се събират с местния автор на 3D графити Робърт Дел Ная, за да дадат началото на Масив Атак през 1987 г. Първият сингъл на групата “Daydreaming” включва страстните вокали на Шара Нелсън и рап-мотивите на Трики (Tricky). Не след дълго излиза дебютния албум „Blue Lines”.
След тригодишна пауза Масив Атак изплуват на повърхността с албума „Protection”, където въздух си поемат гост-вокалите Николет и незабравимата Трейси Торн в парчето „Everything but the Girl”. Три сингъла — “Karmacoma”, “Sly” и едноименният „Protection”, биват преиздадени, а албумът, изцяло ремиксиран от Мaд Професър (Mad Professor), получава новото си заглавие „No Protection”.
Следва продължително турне и в рамките на няколко години в работното си портфолио групата добавя ремикси, специално създадени за различни изпълнители от ранга на Гарбидж (Garbagе) и Мадона.
За да промотират появата си на Годишния музикален фестивал в Гластънбъри, през лятото на 1997 г. групата издава нов албум „Risingson”. В този период Massive Attack участват и в саундтрака на филма “The Jackal”.
MezzanineВ средата на 1998 г. излиза албумът „Mezzanine”. Свежото ново присъствие на Елизабет Фрейзър и Сара Джей и силната подкрепа на реге-певеца Хорас Анди, останал верен на съмишлениците си с участието си във всички техни албуми досега, допълват картината на успеха. С парчета като “Teardrop” и “Inertia Creeps”, „Мezzanine” се превръща в истински култ за критици, клубове и цели тълпи колежани. Именно “Teardrop” е избрана за начална тема в 5 от сезоните на американския телевизионен сериал „Д-р Хаус”.
Следва ново турне в Европа и САЩ и нова петгодишна творческа пауза. През февруари 2003 г. излиза дългоочакваният от феновете четвърти албум „100th Window”, а през 2006 г. групата преиздава най-добрите си парчета досега в компилацията „Collected”.
HeligolandПредпоследният „Splitting the Atom” (2009 г.) и излезлият съвсем наскоро „Heligoland” отново са сред най-обсъжданите творчески проекти. Massive Attack надскачат границите на собвственто си звучене, като не спират да изненадват и критиците, и почитателите си с вдъхновяващи съвместни проекти, разтърсващи арт визии и вълнуващи изпълнения. Групата безспорно оставя своя отпечатък върху всичко, което носи етикета „брит”. След дългогодишното си присъствие на световната сцена, Робърт Дел Ная и Грант Маршал продължават да експериментира с невидимото за очите в своя паралелен музикален свят. В непрестанната им, малко опасна и неминуемо интересна игра с рамките на всички музикални стилове, ще ги видим на предстоящото им турне.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *