Масов гроб в Студентски град – “Содом” и “Грейв Дигър” в България

|
7 февруари бе вторият ден от тридневния метъл-маратон в София, в който предстоеше да чуем немски траш и хеви метъл, а именно легендите „Содом” и „Грейв Дигър”.
Мястото на събитието бе зала „Христо Ботев”, а началният час – 18:00. Доста преди това районът около залата бе наводнен с колоритни траш и хеви фенове, което навя спомени за 2004 г., когато „Содом” свириха за втори път България, отново в същата зала. И докато тогава подобен концерт беше прецедент и едва ли не - метъл-събитие на годината, сега далеч не беше така, което обаче не се отрази негативно на посещаемостта, дори напротив. Концертът започна с обичайно закъснение от тридесетина минути, със сета на варненските трашъри „Симболик”. Тук е мястото да отбележа, че тематичното разделяне на траш и хеви бе спазено дори при подгряващите, като траш-бандата свири първа, както се случи и след това. Варналии забиха ударно и стегнато. 20-минутният им сет включваше предимно парчета от дебюта им “Mea Culpa”, а имаше и едно чисто ново парче от предстоящия албум, който (дай боже) ще се появи тази година. За отбелязване е също и недотам добрият саунд по време на сета им. Всъщност звукът се оправяше с всяка изминала група, но в началото бе доста замазан, а публиката – доста рехава. Хората продължиха да прииждат по време на изпълнението на втората подгряваща българска банда - софиянците от „Гранулом”. Надя и компания забиха енергично както винаги и, така да се каже, зарадваха предимно феновете на „Грейв Дигър” със своя олдскул хеви метъл. След кратка пауза, залата се взриви – на сцената са немските траш-легенди „Содом”, които започват безкомпромисния си сет с “Napalm in the morning” . Триото от Гелзенкирхен отново не остави равнодушни близо 3000 фена, изпълнили до краен предел залата, скандиращи тяхното име – прекрасна гледка и истински метъл-празник. Една след друга се редуваха класики като „Outbreak of Evil”, „The Saw is the Law”, „Agent Orange”, „Witching Мetal” (в памет на неотдавна починалият бивш барабанист Крис Уичхънтър), неостаряващата „Ausgebombt”, „Obsessed by cruelty”... След това „Содом” се прибраха, но само за минута-две, колкото публиката да демонстрира гласови възможности и да ги извика на бис, по време на който чухме „Remember the Fallen” и „Iron Fist” на „Моторхед”. България е слабост на „Содом” – Том Ейнджълрипър неведнъж го е казвал, и с изявата си този път немците го доказаха още веднъж, докарвайки публиката до истински траш-екстаз.
В очакване сме на хедлайнърите „Грейв Дигър”. Тук паузата е осезаемо по-дълга, но никой не скучае, защото на сцената се вихри еротик-готик-шоу, дело на дизайнерката Кристина Вампила. 5 красиви млади дами в предизвикателни кожени тоалети приковаха погледите на публиката и определено спомогнаха за по-приятното прекарване на попроточилата се техническа пауза между бандите. Часът е 22:00, зазвучава интрото „Gallows Pole”, а публиката запява като един, в очакване на своите любимци. Това беше първата поява на „Грейв Дигър” на българска сцена, но, съдейки по реакцията на разбеснялата се тълпа, това отдавна е трябвало да се случи. Шестимата хеви-ветерани, доволни от бурното посрещане, бавно и методично започнаха да подготвят масов гроб за верните си български фенове, забивайки "Ballad of a Hangman", класиката "Valhalla" от 2003-та година и "Hell of Disillusion" от последният им студиен албум „Ballad of a Hangman”. Класическият хеви/пауър заля като море залата, звукът вече беше достигнал оптималното си качество, а шестимата „гробокопачи” се раздаваха както за последно, за удоволствие на всички присъстващи. Те се разходиха през цялото си творчество, изсвирвайки парчета от почти всички свои албуми. А това хич не е малко – „Грейв Дигър” имат зад гърба си 14 студийни албума и са на сцената от четвърт век, жива легенда на хеви метъла с марка „Германия”. Така, почти неусетно, след 2 часа на сцената, дойде краят на изпълнението им, с унищожителната „Heavy Metal Breakdown”, последното от трите парчета, които изпълниха на бис. Със сигурност на никого не му се тръгваше, но след 4 часа стабилен олдскул метъл, съботната касапница завърши. Уникален сам по себе си концерт, от уникална тридневна траш-вакханлия – радост за душата на всеки истински метъл-фен, закърмен с музиката на осемдесетте. Поредно силно представяне на организаторите ArtBG, успели за пореден път да се справят с противоречивата акустика на зала „Христо Ботев”, за чудесното, разнообразно и зрелищно събитие.
 

Златин АтанасовКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *