Машхад гостува в Габрово

|
На 20 юли в 17:30 ч. в зала 6 на Дома на хумора и сатирата в Габрово ще бъде открита гостуваща изложба хумористична фотография на иранските творци Сейед Али Сейеди, Ебрахим Бахрами, Гадир Вагари и Мостафа Никнагш.
Четиримата фотографи са членове на Института за изследване и изучаване на фотографията „Абгинех” в гр. Машхад – втория по големина и население град в Иран, известен като Меката на иранския народ – и пристигат в Габрово специално за вернисажа на изложбата.
Изложбата включва 55 цветни фотографии, запечатали интересни мигове от ежедневието и празниците на Иран. Авторите са любители пътешественици, затова в повечето си фотографии са уловили любопитни и необичайни ситуации по пътищата на страната. Няколко творби показват Габрово и неговите жители, видени през погледа на чужденеца. Те са заснети през м. май миналата година, когато иранските фотографи бяха гости на Международния фестивал на хумора. Тогава г-н Сейед Али Сейеди бе отличен със специалната награда за фотография на Министерството на културата на проведеното в рамките на фестивала XVII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2005.
Сейед Али Сейеди е експерт към Администрацията по култура и ислямско ръководство на гр. Машхад. Интересите му са в областта на документалната и художествената фотография. Член на Иранското национално фотографско сдружение, на Обществото на младото иранско кино, на Застъпническия фонд на писателите, журналистите и художниците. Участник в редица национални и международни фотографски конкурси и лауреат на много отличия – златен медал от Международната фотографска изложба Asahi Shimbun - Токио (2004), първа награда от Националния фотографски конкурс - Машхад (2005), златен медал и почетен плакет от Международната фотографска изложба - Венеция (2005) и мн. др.
Ебрахим Бахрами е директор на Института за изследване и изучаване на фотографията „Абгинех” – гр. Машхад. Преподавател по фотография, изследовател, художествен директор и член на жури в повече от 30 фотоизложби и фотографски конкурси. Участник в международни салони в Австралия, Австрия, Англия, Аржентина, Бангладеш, Белгия, Бразилия, България, Индия, Испания, Италия, Китай, Литва, Люксембург, Пакистан, Полша, Румъния, САЩ, Сингапур, Словакия, Словения, Тайван, Турция, Финландия, Хонг Конг, Чехия, Швеция, Япония и др.
Гадир Вагари е фотограф и карикатурист. Старши директор на Асоциацията по анимация на провинция Хорасан, член на местното фотографско сдружение, на Дома за карикатура Karinegah и на Федерацията на европейските организации на карикатуристите. Сътрудник на редица специализирани вестници и списания. Участник в повече от 50 национални и над 10 международни фестивала на фотографията – Австралия, Белгия, България, Литва, Полша, Узбекистан, Япония и др.
Мостафа Никнагш е самоук фотограф, чиито творби са забелязани от специалистите и отличени с множество награди. Управител на аудио-визуално звено към Администрацията по изкуства на провинция Мазандаран.
Всички любители на фотографията и гости на Дома на хумора ще имат възможност да се наслаждават на творбите от изложбата до края на м. август.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *