Мая Дългъчева и Виолета Христова с обща премиера

|
Двойна премиера се състоя на 15 май в галерия книжарница “София прес” – новите стихосбирки на Виолета Христова “Другата стая” и на Мая Дългъчева – “Друга приказка”.
Двете талантливи поетеси имат различни поетики, но както сами споделиха в началото имат и много общи неща – почти едновременно и двете са дошли от Стара Загора, двете почти едновременно издадоха последните си книги, заглавията им са сходни, работят заедно, и двете познават Гриша Трифонов, едновременно са приети и в Съюза на българските писатели (СБП).
Във връзка с последното Мая Дългъчева допълни: “В България има много съюзи, включително съюзът “и” и съюзът “или”. Иска ми се днес ние двете да покажем, че съюзът “и” е по-истинският съюз, че когато хората осъзнават собствената си стойност, знаят както какво могат, така и какво не могат, знаят, че с тях не започва и не свършва нищо и че единственото, което могат да направят на този свят е да споделят себе си с други хора – тогава те могат да приемат различното, да се зарадват на чуждото откритие...”
Всяка представи себе си и другата и като се редуваха, прочетоха избрани произведения от новите стихосбирки.
За книгите говориха и Николай Петев, Гриша Трифонов и Иван Цанев – и тримата бяха сравнително кратки и не четяха от предварително подготвени текстове. Николай Петев, шеф на СБП, се спря повече на спомени от литературните десанти. За авторките каза, че “в съвременния поетичен ден на България са ясно видими”. Мая Дългъчева беше наречена като авторка “по-остра, по-графична”, а Виолета Христова – “по-пастелна”. Гриша Трифонов също се отдаде на спомени и призна, че познава младите авторки от малки. За първата им среща той сподели: “От първия им прочетен стих и от първия среднощен запой и сладък разговор моят живот на естет обедня с две красиви жени и се обогати с двама братя.”
Премиерата продължи с разговори на чаша вино и раздаване на автографи.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *