Международен джазфест в Банкя

|
На 23 юли 2003 г. за втори път беше открит Международния джазфест в Банкя. Концертите се провеждат на минералния плаж "Воден свят" в центъра на града от 20:30 часа и входът е свободен. Тази година фестивалът е посветен на Людмил Георгиев. В началото Вики Алмазиду и други приятели на починалия голям български джазмен изпълниха едно парче в негова част.
Първият концерт беше на Ангел Заберски Грифин Джазбенд. Сред парчетата имаше и нови, специално написани за концерта. Последва го концерт на Теодосий Спасов Трио (Теодосий Спасов - кавал, Румен Тосков - пиано и Христо Йоцов - ударни). Последни в програмата за вечерта бяха гостите от Гърция - Георгиос Контрафурис Трио, но поради напредналото време и липсата на денонощен градски транспорт пропуснах това събитие. Всъщност това е и единствения недостатък на фестивала за хората без собствен транспорт - няма как да се приберат късно до София.
Фестивалът продължава до 26 юли, събота, като всяка вечер ще има по три концерта. Почти всички групи са подготвили изненади за феновете си, а има и много нови участия. Утре (24 юли) концертите са на Heart Beat Квартет - една нова формация на Иво Вакавлиев, Антони Дончев Квартет - със специалното участие на Гергана Велинова (живееща и работеща в Ню Йорк сопрано), и концерт на Вики Алмазиду и Lydian Riff (Гърция).
В петък ви очакват концерти на Христо Йоцов и Хилда Казасян Квартет, Зона Ц, и една от големите атракции на фестивала - квартетът на Валери Пономарьов (един от най-успешните руски джазмени).
Фестивалът ще приключи по традиция (вече) с концерт на група Акага, като преди тях в събота (26 юли) ще свирят Бигбенд Пловдив и Roods of Balkan Bebop.
Джазфестът в Банкя се организира от Грифин ООД (вносител на СААБ) и неговия шеф г-н Чочев.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *