Международен фестивал на стъклото

|
На 14 октомври в София бе открит първият по рода си в България фестивал за художествено стъкло. Той е организиран от the fridge, галерия „Аросита” и художникът Лъчезар Дочев, и ще продължи до края на месец октомври с програма от изложби, лекции и демонстрации.

В рамките на събитието са включени 19 чуждестранни и 16 български автори, чиито работи ще бъдат представени изложби в "Склада", галерия „Аросита” (откриване 18 октомври) и галерия „Витра” (откриване 20 октомври). Те ще вземат участие в различни лекции, демонстрации и презентации като част от Фестивала.

Основната цел на Фестивала е да покаже както пред специализираната, така и пред широката публика работата с материала на стъклото, която днес намира приложение в сфери от дизайна и архитектурата до изящните изкуства.

Въпреки широката си приложимост обаче стъклото е малко познат материал за работа у нас и още по-малко познат и наложен като самостоятелен художествен продукт. Събитието се стреми да запълни тази празнина в знанието на публиката за стъклото, като същевременно се насочва към това да активира за работа в тази сфера ученици и студенти от художествените училища в страната. Партньор на Фестивала е Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука”, София където ще се проведат повечето от лекциите и демонстрациите, предвидени в програмата. Освен всичко останало, те ще послужат и за база за създаване на специализирана паралелка по стъкло в гимназията.

Стъклото е материал, който има широка сфера на приложимост. Освен неговата връзка с дизайна, архитектурата и утилитарните предмети, то е и специфична материя за създаване на художествени произведения. Постепенно развиващата се от 60-те години насам практика за създаване на разнообразни скулптурни форми и композиции, в които художниците се занимават не само с фигуративността, но и с цвета, светлината и формата и които са самостоятелни произведения, е това, което днес се разбира като занимание с художествено стъкло. Необходимостта от прецизност и креативност на технологията с един толкова деликатен и сложен материал, превръщат произведенията от стъкло в редки и интересни обекти, в които гладкостта и очертанията на формата, цвета и светлината са това, с което художниците най-вече работят.

Във Фестивала са включени работи на автори от Великобритания, Франция, Полша, Люксембург, Литва, Латвия, Естония и др., които се различават в посоките на интерпретация и работа с материала, показвайки както по-абстрактни композиции, занимаващи се с разширяване на възможностите на формата в условията на конкретно пространство, така и по-фигуративни творби. От българските автори в събитието участват различни поколения художници като Лъчезар Дочев, Константин Вълчев, Екатерина Гацова, Таня Манчева и др., както и младите художнички Наталия Тодорова и Ивана Ненчева (the fridge).

Събитието се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България” и Програма „Култура” на Столична Община.
По-подробна информация за Фестивала и неговата програма скоро може да откриете на блога на Фестивала http://ifgsofia2010.blogspot.com/
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *