Международен фестивал на хумора – Габрово 2006

|
Както всяка година през м. май българската столица на хумора – Габрово ще се превърне в център на весели събития, привличащи много гости и участници от близо и далеч.
Традиционните Майски празници, прераснали в Международен фестивал на хумора, се организират ежегодно в чест на Деня на Габрово (20 май – 146 години от обявяването му за град) и предлагат много смях и забавления за всички възрасти. В богатата програма на фестивалните дни се организират атрактивни и весели изяви – комедийни спектакли, паради на духови оркестри, спортни състезания, танцови забави, концерти, детски празници, фолклорни възстановки, площадни веселия, карнавално шествие.
Като естествен център на веселите габровски празници се откроява Домът на хумора и сатирата – уникалният културен институт с международна известност, превърнал се във "визитна картичка" на града. Тази година той ще изненада своите гости с интересни изложби на гостуващи творци – майстори на хумористично изкуство от България и чужбина.
На 20 май от 11 часа в Дома на хумора и сатирата тържествено ще бъдат открити Европейските срещи на хумористичното изкуство "Изток – Запад". В залите на Веселата къща ще гостуват със свои самостоятелни изложби изтъкнати художници от пет страни на Европа.
С изложба карикатура ще се представи Рос Томсън от Великобритания - лауреат на Наградата на град Габрово – “Гаскар" от XVII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2005. Самостоятелна изложба графика и екслибрис ще покаже Кажимеж Бабкевич от Полша - лауреат на специалната награда на Министерството на културата на Р. България от същия конкурс. Изтъкнатият карикатурист от Румъния Девис Гребу също ще пристигне за откриването на своя самостоятелна изложба. Мащабно представяне на Международния салон за карикатура в гр. Земун (Сърбия и Черна гора) ще направи лично неговият директор г-н Бранко Найхолд, който ще открие изложба от творби на най-известните сръбски карикатуристи. България ще участва в творческата среща с представителна юбилейна изложба на габровския скулптор Митьо Солаков – автор на статуетката "Гаскар" (Габровският Оскар).
Ранният следобед на 20 май е запазен за най-веселото забавление за малките габровчета и техните гости – детският мини карнавал, организиран от Сдружение "Планета Габрово" и традиционно предвождан от любимеца на всички деца Бате Енчо.
Истинската кулминация на Фестивала на хумора е габровският карнавал – олицетворение на хумористичните традиции, ревностно съхранявани и почитани в Габрово. Възникнал е на основата на габровската Олелийня – шумен и пъстър градски празник с карнавално шествие, песни, танци и закачки – и е втъкал в себе си европейското влияние чрез маскените балове на професионалните гилдии от 30-те години на XX в. Прекъсван досега само по време на Втората световна война и в периода на прохождащата демокрация (1990 – 1997), този масов празник е възроден през 1998 г. с помощта на Делегацията на Европейския съюз в България. Само две години по-късно, благодарение на уникалния си карнавал, Габрово става член на Фондацията на европейските карнавални градове със седалище в Амстердам.
Днес карнавалът на хумора е върхов момент в тържествата по случай Деня на Габрово и се провежда всяка година. През настоящата 2006 той ще премине под мотото Еволюция и екология. На 20 май в 17 часа кметът на града инж. Богомил Белчев ще изпълни ритуала по "отрязване" опашката на черната котка – символ на Габрово – и ще даде старт на пъстрото карнавално шествие, което с часове ще се вие по улиците на града. Най-оригиналните маски и костюми и най-добрите представени картини ще получат награди, а до среднощ централният градски площад ще се оглася от фойерверки и музика.
Карнавалът в Габрово – с думи не може да се опише, с око трябва да се види и през сърцето да се прекара...
Заповядайте на Карнавал в Габрово – 20 май 2006 г.!
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *