Международна среща на фантастите в Пловдив (5 – 8 агуст 2004 г.)

|
За първи път България е домакин на Европейската конференция на фантастите EUROCON (European Science Fiction Society). От 5-ти до 8-ми август в Пловдив ще си дадат среща световноизвестни фантасти, сред които представителят на „школата на модерната вълна“ Робърт Шекли и фронтлайнерът на руската школа Сергей Лукяненко.
Не случайно Пловдив е избран за домакин на форума. През 1977 г. в града е създаден Клубът по прогностика и фантастика „ХХІ век“, като сред тогавашните учредители са бъдещият президент Петър Стоянов и депутатите Огнян Сапарев и Николай Близнаков.
В рамките на срещата ще се проведат множество срещи, дискусии с автори от цял свят, състезания и изложби. Европейската асоциация за фантастика ще раздаде награди в категориите: най-добър автор, най-добро издателство, най-добър художник, най-активен фен, най-добро списание, най-добър преводач, най-добър фензин. В програмата на форума ще се организира и турнир по „Warcraft3: The Frozen Throne“.
Почетни гости на „Еврокон 2004“ ще бъдат Йън Уотсън — английски писател фантаст, автор на сценария на филма „Изкуствен интелект“ и Анджей Сапковски, който е сред водещите имена на полската фентъзи школа. Освен тях ще присъстват и Патрик Гигер — директор на музея за фантастика, утопия и необикновени пътешествия „Maison d’Ailleurs“, и италианският писател фантаст Роберто Куалия. В съпътстващата програма на форума ще се състои европейска премиера на филма „Аз, роботът“, прожекция на изцяло компютърно генерирана анимация. Филмът е по едноименната книга на Айзък Азимов, с участието на Уил Смит. Очаква се в конвента да участват над 200 автори и издатели. Евгений Харитонов от Русия ще получи наградата „Гравитон“ за съставянето на биобиблиография на българската фантастика от 1879 г. до днес. Изданието е излязло през 2003 г. на руски език, като предстои да бъде преведено и на български.
Събитията от програмата на „Еврокон 2004“ ще се проведат в Градския дом на културата в Пловдив. Повече информация можете да прочетете на официалния сайт www.bgcon.org.
 

Автор: Стоян Терзиев, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *