Международният фестивал “В Двореца” в Балчик от 19 до 26 юни

|

"В Двореца" е събитието, което за осем години промени не само разбиранията ни за кино, но и създаде специален фестивален облик на Балчик и Двореца. Програмата на фестивала ежегодно предлага най-актуалното от съвременното кино и музика, не само като автори, но и като тенденции.Най-добрите заглавия и имена от европейското и световно кино и музика ще владеят от 19 до 26 юни емоциите на зрители, гости и участници. Филмите от конкурсната програма ще бъдат гледани за първи път в България, а за много от заглавията прожекцията в Балчик ще бъде световна премиера.И тази година изборът на 242 филма, които оформят петдесет часовата конкурсна програмата на "В Двореца", бе направен сред рекорден брой кандидатствания - доказателство за популярността му. Участниците в програмата идват в България от общо 44 страни, като до момента присъствие са потвърдили авторите на повече от 120 филма.


За пореден път фестивалът ще представи най-новите тенденциите в късометражното кино в световен мащаб. Филмово изкуство на границата между познатите категории, експериментиращо с традиционните жанрове, ще бъде предложено на зрителите на FILM PALACE FEST, обединено в конкурсните програми MINI it, SONY it, Commercial & Music it.Във всяка от програмите специално избрано жури ще отличи най-добрите. Проф. Лоренциу Дамян (Румъния, председател), Кейт Тейлър (Великобритания), Райнер Щрекер (Германия), Весела Денчева и Иван Богданов (България) ще определят най-добрия игрален и анимационен филм от конкурса MINI it. Председателят Иво Драганов и легендите на българското кино Васил Живков, Елдора Трайкова, Иван Цонев, Румяна Петкова, ще връчат наградата за документален и телевизионен филм в програма SONY it. Музикалните и рекламни кратки филми ще оценяват Джи Лий (криейтив директор на Google, председател на журито), музикантът и журналист Атанас Русков и музикалният продуцент Иво Христов.


Само в Балчик и само за фестивала българското кино ще се завърне в кино. По уникален начин ще бъдат представени поколения български артисти – чрез дебютите им, като всеки филм ще бъде предхождан от оригиналния кинопреглед, с който е бил прожектиран на своята премиера. Една специлана вечер от програмата е посветена на филми от 30-те и 40-те години на миналия век, невиждани от 70 години.Наложил се като най-значимото и престижно културно събитие, фестивалът "В Двореца" вече не е само място за среща на професионалистите в областта на киното, но и сцена за музика от световно ниво.


Саундтракът на Балчик, лято 2010, ще бъде композиран на място от групи и артисти, адекватни към деня и неговата музикална стилистика и естетика. Възрастта в случая не е отпределящ фактор. Всеки от участниците гледа на света през очите на съвременната култура и е нейно действащо лице, с репертоар контактен, а не снобски. Артистите – и чуждестранни, и родни, са ярко разпознаваеми на сцената – като присъствие, но и като звучене.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *