Международният фолклорен фестивал в Бургас на седем сцени

|
“Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!” – под това мото ще премине следващата седмица (24-28 август) в Бургас, когато за 37-и път там традиционно ще се проведе Международният фолклорен фестивал, организиран от Община Бургас. Тази година гостите и жителите на града ще се срещнат с традициите и фолклорното богатство на 11 държави от цял свят. Това са: Израел, Индия, Италия, Латвия, Полша, Словакия, Русия, Сърбия, Македония, Хърватска и, разбира се, България.
37-ият Международен фолклорен фестивал ще се проведе на седем открити сцени в града – традиционните сцени на Летния театър и "Охлюва", както и специално построени за фолклорните прояви естради пред Летния театър, пред сградата на Общината и в кварталите "Меден Рудник", "Славейков" и "Изгрев".Концерти в Летния театър ще има през петте фестивални вечери. Те са с начало 20 ч., всяка с различна тематика. Първата е посветена на българските традиции и фолклор и ще представи едни от най-добрите фолклорни гласове на България - Янка Рупкина, Калинка Згурова, Лазар Налбантов, както и много други български изпълнители. Втората вечер е посветена на побратимените на Бургас градове – състави от Риека (Хърватска) и Краснодар (Русия) ще пристигнат в Бургас по специална покана на кмета Димитър Николов. През третата и четвъртата вечер ще се срещнем с многообразието на фолклора на всички останали държави-участници. Фестивалът ще завърши с галаконцерт под мотото "Фолклорът - пътят ни към бъдното". За водещ на концертите организаторите са поканили големия бургаски актьор Пламен Манасиев.За първи път от 25 години химнът на фестивала "Прехвръкна птичка" ще звучи на живо в Летния театър в изпълнение на Еркечките баби - група за автентичен фолклор от с. Еркеч – изворът, откъдето Филип Кутев черпи вдъхновение за създаване на песента.Концертите на останалите шест открити сцени в града са на 25, 26 и 27 август от 19 ч. През първия и последния ден на фестивала по улиците на Бургас ще преминат станалите традиционни за фестивала дефилета на всички участници във фестивала - над 300 човека. Те ще тръгнат в 18 ч. от площад "Тройката" и ще преминат по ул. "Александровска" и "Богориди" през Морската градина до Летния театър.Концертната програма на фестивала ще бъде съпътствана и от демонстрация на традиционни български занаяти. Всеки ден от 17 ч. пред Летния театър и от 10 до 13 ч. в Етнографския музей гостите и жителите на Бургас ще могат да наблюдават плетене на рибарски мрежи, връзване на моряшки възли, работа с грънчарско колело, тъкане, изработване на кожени изделия и кукерски маски, медникарство и др.За 11-и път тази година в рамките на фестивала ще бъде връчена националната награда "Нестинарка" - за изпълнение и популяризиране на български песенен фолклор. Носителят й ще бъде обявен през първата вечер на фестивала, в Летния театър.

Международният фолклорен фестивал в Бургас води началото си от 1965 г. Започнал като Балканиада на народните песни и танци, за кратко време той се разраства, а неговият престиж се издига и затвърждава през годините. Фестивалът няма конкурсен характер. Неговата цел е да запознае хората с различните фолклорни традиции от цял свят и по този начин да допринесе за тяхното съхраняване и обогатяване.
 

По материали на община Бургас
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *