Мезофортисимо

|
Концерт на исландските фънк – фюжън корифеи от Mezzoforte откри тазгодишния джаз фестивал Sofia Jazz Peak на 18 април 2007. Това е третата изява на групарите пред българска публика след концертите им през 1998 и 2006 година. Исландците са една от най-обичаните групи в този стил у нас – шоуто на Mezzoforte е синоним на висококаратово забавление и изключителни импровизации под неустоим фънк ритъм.
Подгря ни инструменталният проект на група „Те” – клавиристът Ясен Велчев, Венко Поромански – ударни и Ивайло Звездомиров – бас. Триото заби приятен поп-фюжън, поднесен с добре познатото ни от концертите на „Те” музикално майсторство. Освен с неповторимия вокал на Любо групата се слави с безпрогрешната си ритъм линия и момчетата за пореден път доказаха, че са формация на европейско ниво.
Тази година Mezzoforte излязоха в разширен състав. Към обичайните заподозрени – XXL басистът Johann Asmundsson, вещ ковач на ритъм и умел импровизатор, клавиристът Eythor Gunnarsson, стожер на звука на бандата, диктуващ мелодията със синтезатора си и изключителният барабанист Gulli Briem се присъедини и четвъртият основател на бандата Fridrik Karlsson (долетял специално от Лондон за концерта).
Както и миналата година, основната атракция на сцената бе дребничкият саксофонист Oskar Gudjonsson, който сновеше непрестанно през сцената и буквално танцуваше всеки звук, издухан от тръбата.
Немският китарист Bruno Mueller, перкусионистът от Чили Thomas Diany и Sebastian Studnitzky – тромпет и клавири, допълваха фънк многочлена. Към групата се присъединиха и българските музиканти Вили Стоянов - тромбон и Мишо Йосифов - тромпет, които заедно с Gudjonsson оформиха солидна брас секция.
Противно на ледената исландска репутация енергичният и топъл фюжън на Mezzoforte разгорещи многобройната публика в зала 1 на НДК и аплодисментите не стихваха.
На бис Mezzoforte изпълниха хита си Garden Party, може би най-популярната пиеса в поп-фюжъна, използвана и у нас като шапка на националното радио. Неустоимият ритъм вдигна залата на крака. След последното изпълнение – медли от техни песни от всички периоди на над 30-годишната история на групата, Mezzoforte бяха изпратени със заслужени аплодисменти.
 
Кадри от шоуто в София ще влязат в концертното DVD на групата, което ще излезе през есента на 2007.
Освен с исландците тази година Sofia Jazz Peak ще ни срещне и с джази трип-хоп експериментаторите De Phazz (21 април) и с митичния басист и продуцент Маркус Милър (18 май), верен спътник на Майлс Дейвис през 80-те години. В рамките на фестивала е включен и дългоочакваният концерт на легендите Ал Жаро и Джордж Бенсън на 19 юли.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *