“Мерията” на Кирил Еленчев намери своите читатели

|
Снощи, на 19 май, Кирил Еленчев представи книгата си „Мерията” в книжарница Хеликон в Бургас. Първата в живота на 84-годишния бай Киро, както го наричат странджалии. Минен инженер, който си е обещал да напише книга за родната Странжда, в чието лоно е изучил законите на битието и небитието, на видимото и невидимото, на доброто и злото.
„Планината ме прие като свой син. Творчеството облагородява човека да се бори със злото в себе си и със смъртта” -споделя сега Кирил Еленчев. Две изречения, които определят мотивите за появата на тази книга.
В 14 искрени, изповедни разказа авторът ни среща в слово със своеобразното възкресение на нещо, което вече е мъртво - битът и традициите на суровите и здрави хора, родени и живели със Странджа планина, която са приели като своя майка. Хармония в единството на Човека и Природата. Сред тях Кирил Еленчев преживява от тринайстата до двайстата си година като овчар в пазвите на мерията. Така се нарича пространството, землището за пасища. То е сцена, върху която протича живота на обикновените овчар. Постеля е мерията, а небето - завивка.
В разказите си Кирил Еленчев изповядва: „Не бях ли аз захранен със силата на майката-природа. Приютявайки ме сред своите красоти, разкривайки ми правилата на живота, калявайки волята ми, аз растях като дърветата - без да се откъсвам от земята.
И се чувствах неин син.”
В книгата има много сурови истини, но и надеждата за възкресение на ценностите на предците ни, на хилядолетните традиции, скътали красотата и благородството на исконното битие. Надеждата е да посеем това зърно, което Кирил Еленчев е въплътил в книгата си, в себе си и то да покълне и да му дадем нов живот. Иначе сме обречени - обобщи Асен Недялков в словото си представянето на книгата.
Сборникът разкази „Мерията” на Кирил Еленчев литературната критика определи като шедьовър и я нареди на рафта до Елин Пелин, Йордан Йовков, Николай Хайтов. Образите в книгата - пейзажи, животни и хора - са релефно изписани в думите, в които изобилстват забравените думи на отминалото време. В последните страници на книгата е отделено място за тяхното обяснение, както и карта на района.
Книгата беше представена от поетесата Калина Тельянова. Издадена е със съдействието на парка дирекция „Странджа”. шефът на дирекцията определи книгата като част от автентичната българска природа. Илюстрациите в книгата са на художничката Невена Ангелова.
Трийсет от книгите бяха подарени на изявени ученици от Математическа гимназия „Н.Обрешков” и Немска езикова гимназия „Гьоте”, на бургаски журналисти.
 

Радка БалеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *