“Мечове в Леда” – ново българско фентъзи

|
Дами и господа, изключително огромно удоволствие за мен е да ви представя съвсем новият сборник със зимни фентъзи разкази и новели, чиито автори са членове в Националния Клуб по Фентъзи и Хорър. Една антология, събрала на страниците си седем творби, споени помежду си с изгарящи от студ ледени блокове. Проект, чиято вчерашна премиера на юбилейните десети награди на въпросния клуб мина повече от успешно.
Но нека преминем към същественото, а именно - пълният разбор на разказите.

1. Александър Драганов - "Ледената Планина": първият разказ от сборника е и първият разказ от "Сказанията за Ледената Планина", една съвсем нова и обещаваща вселена от фентъзи приключения в мрачния свят на Тарр, чиито врати председателят на НКФХ тепърва открехва пред читателския взор. Безстрашен благородник от расата на черните елфи бяга от предопределението си в жестоките проходи на планината... само за да срещне съдбата си. Ярко впечатление ми направиха имената на героите и местностите в разказа, сякаш извадени от сандъка на безсмъртния Толкин: елфът Алтиарин, градът Иррхас-Аббат, планината Мруул`Аббан, залата на боговете Дул-Киринла... Личи си, че авторът чете фентъзи, и то много, за което свидетелства и фактът, че е носител на наградата "Златната Руна" 2006 за особени заслуги в областта на фентъзито.
2. Александър Драганов - "Лихварят": вторият разказ от цикъла за "Сказанията" е още по-интересен и напрегнат. Спокойният и идиличен живот на Алтиарин ще бъде нарушен от атаката на отчаян вампир, който се стреми да го убие по силата на древен договор, сключен отдавна с тайнствено същество. Още повече герои и битки, интрига, която не може да се разплете до самият край. Фактът, че автора е бакалавър по културология и е завършил Националната Гимназия по Древни Езици и Култури е залог за гладкият му изказ и напрегнатото повествование. Разказът те грабва веднага и се чете бързо, карайки те свиеш недоволно устни след прочитането му, защото искаш още приключения от света на Тарр...
3. Бранимир Събев - "Кулата в Леденото Езеро": да, тук се мъдри и моя милост. Разказът е първият ми опит в сферата на класическото фентъзи и смело мога да заявя, че се е получил наистина добър. Смелият принц Глациус, престолонаследник на Нордола се е отправил на тайна и опасна мисия, по пътя на която ще се сблъска с многобройни капани и чудовища, ала и ще открие нови приятели, които ще го следват до самия край.
4. Васил Мирчев-младши - "Златният Вълк": по принцип синът на големия български режисьор Васил Мирчев ("Снаха", "Танго", "Неочаквана ваканция") пише сценарии за сериали и късометражни филми още преди да завърши драматургия в НАТФИЗ. В този сборник той разкрива друга страна на таланта си, навлизайки в дебрите на белетристиката с разказа "Златният Вълк". Гарет не е типичният герой от фентъзи-епос: грамаден, як и глупав, размахващ тежко острие. Не е силен, нито умел с меча, но ще направи всичко, за да защити и предпази жената, която обича. Ако трябва, от целия свят.
5. Иван Димитров - "Пратка от Египет": за хората от НКФХ "Конан" Иван Димитров е известен като един от съоснователите на клуба. За читателите на сп. "Computer" е известен като един от списващите статиите му. За феновете на книгите-игри е известен като авторът на "Господарят на Душите", написана под псевдонима Айвън Фогър. Но за мен лично е талантлив млад български писател, който ни поднася една нестандартна фентъзи история, в която най-силно впечатление ми направи контрастът, набиващ се в очи още със заглавието. Египет извиква в съзнанието жега, суша и пясък, ала този път мумията на древния фараон няма да броди из безконечните коридори на пирамидите, а ще всее страх по заснежените улици на малко градче...
6. Станьо Желев - "Сянката на Магьосника": за своите крехки петнадесет години ученикът от Американския Колеж прави впечатляващ дебют, съперничейки на всички останали автори в сборника. Творбата е изпипана точно както трябва: има си завръзка, има сюжет и най-вече запомнящи се образи: тъгуващо по отминалите времена джудже, градски първенец който е ловък политик и дирещ отмъщение магьосник, способен да изпепели в пожара на яростта си целия свят.
7. Яна Маркова - "Подменена Приказка": единствената жена в екипа ни поднася една оригинална история, позната ни отчасти от фолклора ни, ала променена по един очарователен начин. Змейове, феи, вещици, самодиви, горски духове, незнайни зверове... И на фона на всичкото това една млада принцеса, която ще направи всичко по силите си, стига да успее да спаси своята страна от вечен студ.

Не пропускайте.
 

Бранимир Събев
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *