“Мечтание в цвят” – вече и в Братислава

|
На 4 август в Българския културен институт в Братислава беше открита изложбата “Мечтание в цвят” на младата българска художничка Венета Дочева. Позната на българската публика от няколкото си самостоятелни изложби в София и страната, сега тя представя творбите си и пред чуждестранна публика.
На откриването присъстваха Начко Пехливанов, пълномощен министър в българското посолство в Братислава, директорът на Българския културен институт в словашката столица Елена Арнаудова, много българи, живеещи в Словакия, както и местни ценители на изкуството.
“Организаторите се бяха погрижили откриването на изложбата ми да се превърне в празник”, споделя Венета Дочева. “Искам специално да им благодаря, и особено на г-жа Арнаудова, за атмосферата, която създадоха, и за топлината, с която ме посрещнаха, което ме накара да почувствам, че Българският културен институт в Братислава представлява частица от България”, казва още тя. По думите й, центърът, ръководен от Елена Арнаудова, се е превърнал не само в място за срещи и културни прояви, но в истинско средище на духовния живот на българите в словашката столица.
Изложбата в Братислава е първото задгранично представяне на Венета Дочева, но тя вече има покани и за бъдещи изяви. Младата художничка получи покана за участие в Третия творчески художествен и музикален симпозиум, посветен на международната година на планетата Земя. Симпозиумът, организиран от сдружение "Артем" с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Словакия, ще завърши с изложба в Братислава, която ще бъде представена както в други части на страната, така и в много европейски градове.
Венета Дочева (33 г.), която е юрист по образование, се занимава с рисуване още от детска възраст. Отдава му се със същата страст, с която и на професията и семейството си. Въпреки че следването в университета я отдалечава за известно време от любимото й занимание, преди десетина години тя преоткрива магията на багрите, удоволствието и свободата, които рисуването й дава. Оттогава насам печели непрестанни успехи - през 2003 г. е поканена да представи картините си в изложбата "Най-добрите живописци на България", след което активно се представя и в самостоятелни изложби. Освен в столицата София, творбите й са показвани и в галериите в други български градове - Ямбол и Севлиево. През пролетта на 2008 г. Венета Дочева получи покана да представи творбите си във Френския културен институт в България. Според мнението на водещи галеристи, картините й вече се нареждат сред най-добрите съвременни български акварели. В деня на откриването на изложбата в Братислава редица от творбите й намериха нови собственици в лицето на словашките ценители.
Българският културен институт в Братислава е създаден през 1971 г. като един от първите чуждестранни институти в бивша Чехословакия. Днес той е едновременно официално представителство, културен дом, читалище с библиотека и информационна служба. България има сериозно културно лоби в Средна Европа, твърди директорът на центъра Елена Арнаудова. Центърът разполага с изложбена зала, където освен изложби представя книги, организира концерти, срещи и конференции.
 

Мирослава МитеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *