Мечти, любов и драма в селекцията на Jameson Short Film Award

|
Селекционната комисия на Jameson Short Film Award избра 12-те късометражни филма, които ще се състезават за наградата Jameson в рамките на тазгодишния Международен София Филм Фест. Най-новите сюжети в българското късометражно кино включват истории за личната драма, битката с живота, плахи мечти, изгубени души и самота – импровизации по различни съдби, които животът не се уморява да ни предлага.

В осмото издание на конкурса Андрей Паунов, Захари Бахаров, Росица Вълканова, Антoния Ковачева и Александър Янакиев избираха между 77 къси филма с обща продължителност 997 минути. 12-те селектирани са с обща дължина 165 минути, като най-късият е 4 мин., а най-дългият 29 мин. Селекцията включва 6 игрални, 3 анимационни и 3 документални филма.

Филмите ще бъдат гледани от международното жури на официални прожекции в рамките на 14-тия София Филм Фест. От тях само един ще бъде избран за най-добрия български късометражен филм на конкурса Jameson.

Jameson Short Film Award е първият в България професионален конкурс за късометражно кино.
 
Описание на селектираните филми в Jameson Short Film Award 2010


1.Fugata
Игрален, 2009, 9.33 мин.

Всички за всички, всички против един.

Режисьор Цветелин Йолов
Сценарист Цветелин Йолов
Оператор Светослав Михайлов


2.Фарът (The Light House)
Анимация, 2009, 4.50 мин.

Базиран върху поемата на Жак Превер "Фаропазачът много обича птиците", този филм ни разказва за абсурда на живота, за играта на съдбата, която понякога е твърде жестока. Това е филм за последствията от взето решение, за любовта, страданието и смъртта. Това е един филм за хиляди, хиляди птици, които...

Режисьор Велислава Господинова
Сценарист Велислава Господинова
Аниматор Велислава Господинова


3.Анна Блулме (Anna Blume)
Анимация, 2009, 9.02 мин.

Анна Блуме е визуална поезия за желанието на един мъж да преследва една жена. Историята ни въвлича в сюрреалистично преживяване, диктувано от поета Курт Швитерс. Страст и консумация, приктити в любов, са основните мотиви на характерите, които в последствие се оказват изгубени в самите себе си.
Филмът е базиран на дадаистичната поема на Курт Швитерс от 1919 г. “На Анна Блуме”.

Режисьор Весела Данчева
Сценарист Весела Данчева & Ебеле Окоуе
Аниматор Ебеле Окоуе


4.Песен на песните (Song Of Songs)
Игрален, 2009, 14.55 мин.

Двама старци си спомнят общото минало. Те живеят цял живот в селото, в което са родени. Те са били влюбени в една и съща жена от деца. Те са я откраднали от сватбата й, но само един от тях е можел да се ожени за нея, другият живее цял живот с мечтата си.

Режисьор Димитър Радев
Сценаристи Димитър Радев, Ирена Радева
Оператор Крум Родригес


5.По обед (Noon)
Игрален, 2009, 4 мин.

Всеки ден по обед, бай Иван обича да си хапва топла супа топчета с фиде. Днес, обаче малка гладна мравка се навърта наоколо и ще наруши ежедневието му.

Режисьор Тома Вашаров
Сценарист Светослав Владимиров
Оператор Иван Вацов


6.Voice Wanted
Игрален, 2009, 13.25

Мечтата на Яна е да пее. Единственият човек, който не знае за това е нейният любим. Той е професионален музикант и помага при събирането на записи за нов музикален конкурс, в който Яна иска да участва.
Може ли Яна да осъществи мечтата си, ако се страхува, че ще й се присмеят?

Режисьор Мария Стоянова
Сценарист Мария Стоянова
Оператор Веселин Христов


7.Късен дом (Late Home)
Игрален, 2009, 29 мин.

“Късен дом” е филм за две жени, живеещи в дом за стари хора, които, въпреки трудностите и самотата, са запазили доброто и жаждата за живот в себе си. От прозорците на дома, намиращ се в бившия елитен соцквартал на София – Зона Б-5, се вижда молът, в чието динамично и лъскаво пространство почти никой не подозира, че точно зад него възрастни хора прекарват остатъка от живота си.

Режисьор Мария Аверина
Сценарист Мария Аверина
Оператор Ивайло Дончев


8.Новият (The Newbie)
Игрален, 2009, 19 мин.

Първият работен ден на Коцето в хранителен магазин. Управителят изглежда леко мръднал, а една от колежките не спира да му досажда. Поредната работа, която не става. Защо тогава да не гепи дамската чанта от безпризорната пазарска количка?! Това поне го може.

Режисьор Вито Бонев
Сценарист Рени Груева
Оператор Димитър Неделчев


9.Приказки (Tales)
Документален, 2009, 27.12

Бивш миньор вече 15 години приютява сираци от цяла България. Детството им свършва, а с него и възможността за топла храна и покрив над главата. Изгонени на улицата след навършване на пълнолетие, те трябва да се научат как да оцеляват и да бъдат достойни хора. Ще успее ли техният благодетел да сбъдне мечите им и на каква цена? „Приказка” е една история за охлюви и мечти, запустели гробища и обич, сметища и надежди...

Режисьор Николай Василев
Сценарист Николай Василев
Оператор Борислав Георгиев


10.Храс! (Hras!)
Анимация, 2009, 4.23 мин.

В един хартиен свят, едно човече създава комфорт за себе си, но постепенно се вманиачава и унищожава света около него.

Режисьор Благой Костов
Сценарист Благой Костов
Оператор Благой Костов


11.Топъл ноември (Warm November)
Игрален, 2009, 11.30 мин.

Стефан, самотен баща на около 30 г., все още търси своето място в живота. Неутвърден писател, той чака издаването на първата си книга. Сам отглежда сина си, а междувременно новата му приятелка вече е бременна. На всичко отгоре баща му е в болница и трябва да даде кръв за операцията му...

Режисьор Валентин Гошев
Сценарист Валентин Гошев
Оператор Димитър Костов

12.Малкият принц (The Little Prince)
Документален, 2009, 19 мин.
Емил-Едуард е бохем, щастлив, свободен, интелигентен, харесван от жените, той е образът, който Емил Митов си е измислил, за да се пренесе в реалност, в която не е самотен наркоман, без приятели и перспективи; в която е някой със славно минало и бъдеще.

Режисьор Филип Андреев
Сценарист Филип Андреев, Станимир Великов
Оператор Полина Василева*Филмите са подредени по ред на заявка за участие в конкурса.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *