Мизия – гласът на Лисабон

|
На 28 ноември в зала "България" почитателите на португалското фадо ще могат да се насладят на концерта на певицата Мизия. Организатор е Джаzz+ със специалното съдействие на португалското посолство в София.
Билети се продават на касата на зала "България", на касата на НДК и на www.ticketplus.bg.
Мизия е родена в Порто, Португалия. Майка й - известна барселонска кабаретна актриса - е с каталунски произход, факт, който обяснява защо в музиката на Мизия намираме толкова различни влияния от други стилове - танго, болеро, фламенко. С нетипичното смесване на португалска китара с акордеон, цигулка и пиано, оригиналната певица постига ново чувствено звучене и доразвива традиционното фадо изкуство, като се отърсва от сянката на великата Амалия Родригеш и работи с модерни португалски поети. Албумът й "Canto" от 2003 г. се смята за шедьовър. Тук тя събира най-добрия португалски китарист Карлуш Паредеш и лириката на Вашку Граса Мура, Сержо Гудиньо и Педро Тамен. Освен това тя умело интерпретира различни песни във фадо вариант - пример за това е легендарната пиеса "As time goes by" от филма "Казабланка". В предпоследния си албум "Drama Box" тя се представя като вариететна танцьорка, която обитава заедно със своя антураж хотела "Drama Box". Дискът представлява великолепна колекция от изпълнения на болера, танга и фадо песни.

Мизия, чието християнско име е Сусана Мария, експериментира постоянно, като винаги погледът й е обърнат напред, а не към миналото. Тя знае, че животът е красив и тази красота няма нищо общо с измамното и преходно щастие на консуматорското общество. Но в живота има и много болка – смърт, изгаряща страст и любовни разочарования, затова именно тези силни емоции тя предава в своите песни. Само гласът на жена, която носи белезите на съдбата върху тялото си, може да пресъздаде любовта и страстта в лириката на своите песни по такъв начин. Тя е влюбената жена, независимата, желаната, свободната, фаталната….Тя е жената, която сънува наяве.

“В песните си аз пея за живота, неговата мизерна и великолепна страна”, заявява голямата певица и актриса Мизия. В последния си проект тя си завръща към чистото, истинското фадо – онова от задимените таверни, сърцераздирателното, носталгичното, вечното… Затова и Lisboarium (новият албум на Мизия) е поглед към Лисабон и португалската музика, поезия и въображаем свят.
 

По материали на Джаzz+Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *