Мила Георгиева закрива шестия сезон на “Концертмайсторите”

|
На 27 май от 19:30 часа в зала „България” ще се състои последният за този сезон концерт от цикъла „Концертмайсторите”. Цигуларката Мила Георгиева и Класик ФМ М-Тел оркестър ще изпълнят Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен и 40-та симфония от Моцарт. Диригент ще е Георги Димитров.
Шестият сезон на „Концертмайсторите”, организиран от Кантус Фирмус, Класик ФМ радио и М-Тел, постигна изключителен успех и спечели много нови приятели и почитатели на класическата музика. За първи път, още с откриването на сезона, всички абонаментни карти за цикъла бяха продадени, което е ясен показател, че отношението към класическата сцена в страната ни се променя по примера на световните музикални подиуми.
Световноизвестните имена като Найджъл Кенеди, Пепе Ромеро, Анна Томова-Синтова, Светлин Русев, Веско Пантелеев-Ешкенази, Людмил Ангелов, Васко Василев, предизвикаха голям медиен интерес, а препълнените концертни зали ги дариха с най-голямото признание, любовта на публиката.
Благодарение на партньорството на М-Тел, което е пример за обществения ангажимент, който бизнесът поема към българската култура, Кантус Фирмус успя да реализира цикъла „Концертмайсторите”, който се превърна в най-високия връх на съвременния концертен живот в нашата столица и определя водещите тенденции в българския музикален бизнес в областта на класическата музика.
Закривайки този сезон с концерт на обичаната цигуларка Мила Георгиева, организаторите се подготвят за предстоящия сезон с амбицията да отбележат нови успехи и възможности за вълнуващи срещи на българската публика със световните звезди на класическата сцена.
 
Мила Георгиева е родена в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст и още преди тийнейджърските си години се радва на световна известност, като печели първи награди от конкурси в Италия, Чехия и България, от турнета в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай, с изпълнения по италианската, френската и швейцарската телевизия.
Мила Георгиева учи при Дороти Дилей и Чо-Лианг Лин в „Джулиард скул” в Ню Йорк и с Ифра Нийман в „Гилдхол скул” в Лондон.
С напредването на кариерата си, Георгиева свири с оркестъра Gewandhaus под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед, Бамбергски симфоничния оркестър под диригентството на Жорж Претр, оркестъра Tonhalle под диригентството на Ричард Хикокс, Цюрихския камерен оркестър, Хюстънския симфоничен оркестър, оркестрите на белгийското и холандското радио и телевизия, камерния оркестър „Ференц Лист” от Будапеща и симфоничния оркестър RIAS. Представяла се е на фестивала „Равиния” в Чикаго с Кристоф Ешенбах и на Великденския фестивал в Залцбург. През последните няколко лета тя участва в музикалните фестивали „Марлборо”, Prussia Cove и Ставангер. Мила Георгиева осъществява множество турнета в Германия, Франция, Южна Америка и Япония, където записва четири компактдиска за RCA Victor.
През настоящия сезон Мила Георгиева се изявява като солист със симфоничния оркестър на радио Щутгарт под диригентството на Андрей Борейко и участва в турне във Франция с Orchestre National des pays de la Loire под диригентството на Йоел Лев. През лятото цигуларката се завръща в Токио за концерти с Новата японска филхармония. Сред предстоящите й ангажименти са цигулковият концерт на Антонин Дворжак със симфоничния оркестър на радио Щутгарт, концерти с оркестър „Санта Чечилия” в Италия и японско турне с камерен ансамбъл „Софийски солисти”.
Мила Георгиева свири на цигулка „Страдивариус”, произведена през 1703 г.
 
Георги Димитров започва да учи цигулка при известния цигулков педагог Б. Розенберг. През 1971 завършва Българската държавна консерватория в София със специалности оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов и цигулка - при проф. М. Балкански. Специализира при Евгени Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург.
От 1972 Георги Димитров е диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981 - главен диригент и директор на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера. В периода 1990-1995 той ръководи Симфоничния оркестър на Република Сан Марино. Награден е с най-високото отличие на Република Сан Марино – Кавалер на ордена “Санта Агата”. От сезон 1995/1996 Георги Димитров отново е музикален директор и главен диригент на Пловдивската филхармония, впоследствие на Оперно-филхармонично дружество – Пловдив. Той реализира множество проекти, турнета в страната и чужбина, както и откриването на Европейския месец на културата, предавано директно по Евровизия.
Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни оркестри и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби.
Сега Георги Димитров е директор на Оперно-филхармонично дружество – Пловдив. Той преподава оркестрово дирижиране в АМТИИ - Пловдив, води майсторски класове по дирижиране, участва и като член в жури на международни конкурси.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *