Милчо Левиев оглави фондация “Радой Ралин”

|
Композиторът и музикантът Милчо Левиев прие официално да бъде председател на настоятелството на Фондация “Радой Ралин”. Това стана в присъствието на сина на бай Радой и пред публиката на премиерата на книгата на Милчо Левиев “Живот в 33/16” на Аполония, в събота, 4 септември.
Кин Стоянов обяви, че покана е отправена и към поета Борис Христов, литературния критик Божидар Кунчев, поетесата Ива Николова и експрезидента Жельо Желев да бъдат членове на настоятелството.
Фондацията ще се финансира от приходи от авторските права за произведенията на Радой Ралин, към които издателите проявяват интерес. Този финансов ресурс ще бъде насочен към подкрепа на млади творци. Всяка година тя ще издава дебютна стихосбирка на млад автори ще подкрепя дебютите на млади хора в музиката, театъра и киното.
По повод на младите творци в страната, Милчо Левиев, който идва на майсторски класове в Нов български университет, каза: “По време на тоталитарния режим България беше най-изостанала в джаза от бившия соцлагер, след Полша, Русия, Чехия, Унгария, Румъния. Бяхме една шепа хора. Сега България има стотици джазмени на световно ниво и много млади таланти.”
За него е най-голямо предизвикателство да живее в Лос Анджелис – световната музикална школа – “едно вавилонско стълпотворение, в което човек намира място за своите музикални възможности и общува с невероятен брой музиканти от всякакъв калибър на интернационалния език на музиката – най-космополитното изкуство’.
“Сатирична поема за оркестър и гайди” нарече Милчо Левиев книгата “Живот в 33/16”, в която са събрани статии, писма от него и до него и други неща – кръщелното свидетелство, поеми, графики. Идеен вдъхновител и съставител е поетът Борис Христов, художественото оформление е на дъщерята на композитора художничката Яна Левиева. Това е четвъртата книга от поредицата “Странници” на Издателско ателие “Аб”. Книгата беше представена на Аполония от издателя Анго Боянов. Поздравът, който направи актьорът Ицко Финци се превърна във виртуозен концерт на дует “Мицко” (Милчо и Ицко). Това беше неговата първо представяне пред публика.
Като използва определението на Дюк Елингтън, че има два вида музика, “хубава и от другия вид”, Милчо Левиев определи от досегашните изяви на Аполония “Булгара” и джаз трио Асен Дойкин, Петър Славов и Атанас Попов като “музика от хубавия вид”.
“Фестивалът Аполония е едно чудесно нещо. Да се надяваме, че няма да умре никога”, каза джазменът.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *