Мистичната “Затворена котка” – първа книга от трилогията “Тайните на Хавана”

|
Корица на романаЗатворената котка ("Сиела") на Даина Чавиано е един изключително мистичен роман, който изненадващо е и автобиографичен на моменти. Действието се развива на много различни места като съвременна Хавана, Атлантида и Стоунхендж. Тази книга, чийто сюжет се развива между 1985-1987 г. , е първата от трилогията „ Тайните на Хавана”.

Мелиса е млада жена, която мечтае да е писател. Един ден тя измисля персонаж без лице, сянка, която постепенно я обсебва. Тя я следва навсякъде - и насън и наяве до момента, в който Мелиса усеща, че реалният й живот ще изчезне напълно. Кой е той? Защо иска да говори с нея? Какво иска да й разкрие? Едно привидение, скрито в далечното минало, може да се окаже звеното, свързващо младата жена с това призрачно тайнство. Отговорите на тези въпроси тласкат Мелиса в безкраен лабиринт от легенди за мистични империи и магически сили.

Даина Чавиано е родена в Хавана, Куба, където завършва бакалавърска степен по английска филология. Още като студентка печели множество литературни награди и бързо се утвърждава  като едно от най-ярките имена в съвременната латиноамериканска литература. Критиците определят стила й като „неповторимо смесване на фантастика със социален реализъм, мистика и деликатна доза еротизъм”, а също така и като „блестящ опит да премахне  на границите между жанровете”.  носителка на множество награди за испаноезичните си романи. Печели престижния приз Азорин в категория най-добър роман с Мъжът, жената и желанието. Романът Островът на вечната любов печели първа награда на Florida Book Award в категория за най-добра испаноезична книга, издаден на повече от 25 езика, което го прави най-превеждана книга на кубински автор.

 

По материали на издателство "Сиела" Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *