Митко Новков подир сенките на литературата и критиката

|
На 1 юни в зала 7 на НДК издателство "Жанет 45" представи новата книга на литературният критик Митко Новков "Подир сенките на литературата". Сборникът съдържа избрани литературни статии - непубликувани и публикувани преди това в периодичния печат.
За книгата говори друг литературен критик - Ангел Игов: "Литературното поле с неговите болежки, неговите странности, понякога типично български, понякога нетипично български е основната тема на "Подир сенките на литературата". Книгата би могла да се казва и "Подир сенките на критиката", или поне първата й част. В тази книга Митко Новков говори за болежките на литературното поле, за увредена комуникация в него, за увредената публичност и в крайна сметка и за махленските механизми, с които понякога то се управлява". Ангел Игов подчерта и психологизма в статиите на Митко Новков, особено в материалите за графоманията.
Авторът също взе думата, започвайки с благодарностите и завършвайки с няколко обяснения - изразявайки едно силно несъгласие, едно по-слабо и едно желание за съгласие. Силното му несъгласие е с вайкащите се от това, че уж след 1989 г. няма българска култура и в частност българска литература. Митко Новков сподели сигурността си, че след време ще се говори за "поколение на 90-те", както в областта на литературата, така и в областта на театъра, музиката и т.н. Слабото му несъгласие е с тезата, че в България вече няма критика. Желанието му за съгласие е с някои критики към него - това, че много се разпилява, чете прекалено много, пише прекалено много. Повече за тези съгласия и несъгласия можете да прочетете в новата книга.
Божана Апостолова (издател на сборника) сподели, че на този панаир издателство "Жанет 45" се представя 28 нови книги, "всички на безкрайно талантливи българи". Издателката подчерта, че Митко Новков е един от малцината автори, от които специално е искала да издаде тяхно произведение - обикновено в издателството е пълно с ръкописи, предоставени от самите автори.
"Подир сенките на литературата" можете да закупите от щанда на "Жанет 45" на панаира, надявам се скоро да се появи и по книжарниците.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *