Михаил Неделчев: Романът ““Вътрешната стая” – най-голямото литературно събитие на 2006 година

|
На специална церемония в навечерието на празника на Бургас – Никулден, бургаската писателка Керана Ангелова получи Голямата награда “Пегас” на Община Бургас за най-новия си роман “Вътрешната стая” (Издателска къща “Знаци”, 2006) и за цялостното си литературно творчество.
Критикът Михаил Неделчев, който направи годишния преглед на литературната продукция, определи “Вътрешната стая” като “най-голямото литературно събитие на 2006 година” и като “изключително явление за цялата днешна българска литература”. Той не скри вълнението си и призна, че е изчел безкрайно сложния от гледна точка на построяване и асоциации роман един път - за да се освободи от удара на изненадата, и втори път – заради епичността на четенето на тази книга, която той нарече още “книга-символика”. Неделчев каза, че “Вътрешната стая” заслужава всички силни думи, които могат да се кажат и предрече, че по тази книга студентите ще пишат дипломни работи за начина, по който се строи един разказ.
Преди това Михаил Неделчев със същата страст и позиция за стойностите в литературата направи подробен анализ на диаметрално противоположната книга на Илия Бурджев “Животът вчера” (Издателство “Либра Скорп”, 2006). Но за да я отрече. Той цитира моменти от нея, където авторът прави изключително непрофесионални и неетични опити да “развенчава митове”, като най-много време е отделил на Христо Фотев. Определения за корифея в съвременната българска литература като “малко нервно човече” и “харесваха го само кафеджии и кафеджийки, които той е черпил, или хора “полу-”, които биха могли да кажат за Бурджев, че му завижда или, че “Фотев е автор на ефектните думи, които стоплят, но не осветяват”, а също и че поетът се е “пробутвал” на литературните четения в столицата, стъписаха залата с некомпетентността и злобата на автора си, жадуващ за признанието. При определението “низко човече” за покойния поет Янаки Петров в книгата “Животът вчера” недоволството в залата преля. Още преди години Илия Буржев е плашел съвременниците си: “Аз тебе ще те опиша в своите спомени”, каза Михаил Неделчев и препоръча на читателите: “Бъдете внимателни с подобни текстове и просто не четете книгата на Илия Буржев!”
Михаил Неделчев направи подробен анализ и на останалите книги на бургаски автори – от краеведски до есета, сборници с интервюта, монографии и романи. Книгата на Красимира Иванова “Гробницата на безсмъртието. Пътешествие към Сиан” (Издателско ателие “Аб”) той определи като “ренесанс на пътеписа”, а на Слави Томов “Пътешествие до края на Бургас” – като “разкази за безизходността” и “младежки експеримент”.
За най-успешната литература през 2006 година на бургаски автори литературният критик посочи четири книги: монографията на Румяна Емануилиду “Димитрина Савова за изкачването на Фудзияма” (ИК “Знаци”, 2006), “Странджански импресии” на Атанас Радойнов (Рекламна къща "Ритъм 3"), “Огън и мъгла” на Любен Петков (ИК "Жанет-45") и фаворитът във всяко отношение – романът “Вътрешната стая” на Керана Ангелова.
Атанас Радойнов получи плакет на името на “Петко Росен”. Издателство “Либра Скорп” награди младата поетеса Албена Попова с издаване на стихосбирка в тираж 300 бройки с мотива, че поощрява младите автори.
Друго бургаско издателство - “Димант”, връчи наградата си “Дядо Благо” на Илия Буржев, като изрично обяви, че наградата се дава за детското творчество на поета и за неговата 75-годишнина.
Хумористичният приз “Морски таралежи” на едноименното дружество зарадва поета Николай Лайков за неговото творчество в областта на хумора и сатирата и за 75-годишния му юбилей.
С увеличаване на броя на книгите в Бургас всяка година се множат и наградите. Новото бургаско издателство “Балтика” обяви, че също учредява своя награда – издаване на книга на бургаски автор, стига трите писателски дружества да се разберат и единодушно да предложат на кого да бъде тя.
Известно е, че бургаското литературно съсловие пише и издава много не само проза, но и поезия. Поради отсъствие на литературния критик Светлозар Игов, който оценява тазгодишните издания на бургаските поети, наградата за лирика ще бъде връчена в дните около Коледа.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *