“Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона” от Турбьорн Егнер – прочетете откъс

|
Корица на книгатаНова забавна история за истинското приятелство от автора на Пук и Чук

В навечерието на Коледа издателство „Ентусиаст“ направи чудесен подарък на своите малки читатели. След любимата книжка на много поколения „Пук и Чук“ и „Хора и разбойници в Кардамоновия град“ на българския книжен пазар излезе трета книга от норвежкия писател Турбьорн Егнер – „Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона“. Книгата е част от поредицата Enthusiast Children’s Books и отново е с оригиналната корица и илюстрации на автора. В нея са поместени и специално създадените за историята песни. Със своя възпитателен характер „Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона“ е призив да се търси онова, което обединява и изгражда доверието както между деца и възрастни, така и между различните хора и народи. Историята в книгата, любима на норвежките деца, се играе на всички скандинавски театрални сцени, където жъне голям успех.

Муртен Горския мишок е работлива и разумна мишка, съвестен горски гражданин, който при нужда винаги се притичва на помощ. Мишока Катерач е неговият най-добър приятел, интересна личност, отдадена на музиката и стихотворството. Той е изпълнен с оптимизъм и вярва, че накрая нещата винаги се уреждат. Безгрижен трубадур, Мишока Катерач доказва колко полезно е безполезното на пръв поглед безгрижие. Винаги е добре дошъл и нагостен от останалите обитатели заради веселия си нрав и доброто си настроение. Злодеят Микел Кум Лисан среща дружен отпор от горските обитатели и те често го надхитрят. Символ на сигурност и спокойствие в книгата са татко Мецан и мама Мецана.

Животът в Гората на склона е пълен с приключения, но и опасности. Мишока Катерач се спасява на косъм от злодея Лисан Микел, като го приспива с песен. За малко същата съдба да сполети и бабата на Муртен Горския мишок, подгонена от таралежа Петер. Разтревожен от положението в гората, Муртен дава предложение за Горски закон, според който всички животни трябва да бъдат приятели, а мързеливо животно, останало без храна, няма право да краде от другите. В гората се провежда общо горско събрание, ръководено от татко Мецан, и законът е приет. С много търпение животните постепенно се научават да живеят задружно и да си помагат.

Чрез текст, музика и прекрасните илюстрации на Турбьорн Егнер книгата утвърждава морален и възпитателен модел за подрастващите. На езика на най-малките и с много хумор авторът разграничава доброто от злото, разказва за истинското приятелство и учи на уважение към закона, пред който всички са равни. „Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона“ създава чудесно настроение и увлича в духа на приключенията. Веднъж прочетена, тя се нарежда сред любимите детски четива.

Част от книгата можете да разгледате ТУК.

За Турбьорн Егнер 

Тубьорн ЕгнерТурбьорн Егнер е роден на 12 декември 1912 г. в Осло. Израства в родния си град. Освен писател и драматург, Турбьорн Егнер известно време работи и като художник на реклами. Много от книгите си илюстрира сам. Известен е още с пиесите и мюзикълите си за деца. В България става популярен с обичаната от малки и големи детска книжка „Пук и Чук“ Неговите произведения са включени в учебната програма на скандинавските училища. През 1972 г. Турбьорн Егнер получава Норвежкия кралски орден на св. Олаф. През 1979 г. му е връчена литературната награда „Капелен“. Присъждат му и три награди „Спелман“: за „Мечо Пух и неговите приятели“ (1975), за „Хора и разбойници в Кардамоновия град“ (1977) и за колекцията му от песни „Най-подходящи изпълнения“ (1982). Умира на 24 декември 1990 г. в норвежката столица.

 

 

По материали на издателство „Ентусиаст“Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *