Младежка писателска работилница отваря врати тази събота

|
Като подгрявка за писателската работилница в рамките на тазгодишния Фестивал на българското образование, организаторите от фондация „Човешката библиотека“ канят всеки, който обича да пише, тази събота, 10 април, от 18 до 20 часа, в книжарницата на ул. „Ангиста“ 8, София, на първа среща за сравняване (и може би – разхубавяване) на художествени текстове.Водещ ще бъде Калин Ненов, преводач на „Последния еднорог“ и „Бленуващите кристали“, редактор на „Дивна“ и „Краля на прилепите“ и автор на къса проза и поезия.Желаещите могат предварително (до петък, 18.00 ч.) да изпратят свои текстове (разкази, стихове, есета... до 10 800 знака с интервалите). В такъв случай срещата ще започне с тяхното обсъждане. С предимство са авторите, ненавършили 28 години. Подробности ще откриете на сайта на проявата.
Ако няма пратени авторски текстове, организаторите са подбрали откъси от единадесет книги, издадени през 2009-а: „Дивна“ на клуб „Светлини сред сенките“, „Животът свършване няма“ на Андрей Симеонов, „Завладей българите“ на Адриан Лазаровски, „Заради Дякона Игнатия“ на Величка Настрадинова, „Къщата на обесения“ на Красимир Дамянов, „Мавзолей“ на Ружа Лазарова, „Мастиленият лабиринт“ на Людмила Филипова, „Project Dostoevski“ на Радослав Парушев, „Свят за изпиване“ на Ясен Атанасов, „Слънце недосегаемо“ на Николай Теллалов, „Уроци по грим и горчив шоколад“ на Красимира Стоева.Входът е свободен.


 
Допълнителна информация:

На 22, 23 и 24 април в Националния дворец на културата за шеста поредна година ще се проведе Фестивалът на българското образование. По традиция фестивалът събира на едно място около 150 български училища и университета заедно с формални и неформални организации, които радеят за подобряването и осъвременяването на образованието в България. Програмата на фестивала е представена на официалния му сайт.Човешката библиотека е млада неправителствена организация, чиято мисия е да насърчава качествената литература и развиването на човешките ни заложби благодарение на нея.В рамките на фестивала Човешката библиотека организира писателска работилница, която ще тече от 11 сутрин до 18 привечер. Работилница е насочена към младите автори: всеки ученик или студент, който чувства неустоимия порив да пише разкази, стихове, есета или текстове-за-които-няма-измислено-име – но усеща, че нещо им липсва…Авторите могат да изпратят предварително или да донесат на място до 6 страници (10 800 знака с интервалите) свое творчество, на хартия или файл. Организаторите, в трите дни на фестивала, ще им предложат препоръки по него (и писането изобщо).Организаторите на работилницата обобщават себе си като „страстни читатели: хора, за които словото е като въздуха, като водата“. Те имат опит като редактори, членове на литературни журита, писатели, преводачи.Специални гости ще бъдат Любомир Николов (преводач на „Властелина на пръстените“ и автор на „Десетия праведник“), Николай Теллалов (автор на поредицата „Да пробудиш драконче“, „Царска заръка“, „Пълноземие“, „Слънце недосегаемо“), Антон Дончев (чийто роман „Време разделно“ зае второ място в класацията „Голямото четене“), както и младите писатели и илюстратори от творчески клуб „Светлини сред сенките“, които ще покажат как се правят колективни романи (с последния им, „Дивна“, който разказва историята на група талантливи ученици в космическа академия, те вече имат пет издадени книги, а сега успоредно редактират шестата и седмата).Всеки от специалните гости ще връчи своята лична награда за най-добър текст, донесен на самия фестивал (до 23 април, 18:00) или пратен на имейл адрес (до 21 април, 18:00). Такива награди ще връчат и издателство „Аделфи“, издателство „Инфодар“, както и самата Човешка библиотека.Успоредно с работилницата продължава младежкият конкурс „Книгите, които ме промениха“. Всеки читател, роден след 1 март 1982 г., за когото книгите са не просто развлечение или извор на знание, а житейско вдъхновение и верен приятел, може да разкаже за най-верните си приятели. Пълните условия на конкурса и имейл адреса за контакти можете да намерите тук.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *