Млад екип поставя великолепен спектакъл в Сатиричния театър

|
"Части от цялото" е спектакъл по мотиви от Йордан Радичков. Може би това беше причината за пълния салон на камерната зала на Сатиричен театър "Алеко Константинов", но съм сигурна, че никой не си тръгна разочарован след края на представлението.
Премиерата на спектакъла се състоя на 30 януари. Предварително режисьорът Стилиян Петров наблегна, че сценарият е по мотиви, а не по текстове на знаменития писател. Идеята за спектакъла първоначално се е родила по текстове на Маркес, но, неосъществена на време, в резултат на достатъчно натрупвания, е потърсила аналог в радичковия свят. Стилиян Петров е и автор на сценария, който е бил дооформен в процеса на репетициите със съдействието на актьорите. Сценарият разказва за това, което се случва с героите на радичковата новела "Ерусалимчетата" след края на пиесата - смъртта на Доситей. Задължително е да се отбележи триединството в работата на Стилиян Петров, Венелин Шурелов (художник) и Емилиян Гацов (музика). Без всеки един от тях постановката нямаше да е същата - особена, в най-добрия смисъл, е стилистиката, подходът към визуалното решение, подчинена на режисьорската идея. Режисьорът е подбирал актьорите си, наблюдавайки тяхната предишна работа и с ясната идея какво му е нужно. Вероятно поради това се е получила толкова добрата работа по пиесата. Пиеса, която не си поставя амбицията да пренаписва Радичков, а "да седи в подножието му с вдигната към него глава, да върви към него, с целия риск, че това може и да не стане". Не зная дали това е станало, но от много отдавна не бях присъствала на толкова стойностно и въздействащо представление. Актьорите тръгват от текста и се пренасят в територии и усещания, които са много по-сетивни от самото говорене. В цялото представление няма дори един-единствен момент, който да не е на мястото си. Удоволствие е пределното майсторство на боравене с думите, звуците и картините. Актьорската игра на Деляна Хаджиянкова, Албена Георгиева, Владимир Димитров, Росица Огнянова и Данаил Обретенов е великолепна. Няма нито грам преиграване или недостиг на умения в движенията, гласа и цялостното излъчване на актьорите. Изумително въздействащо е съчетанието на това майсторство и сценичните ефекти, основаващи се на вариации на светлината. Добавяйки и музиката, може да се оформи цялост, която потапя зрителя в един сън, откъсва го от мястото му и го оставя безмълвен да съпреживява.
Пиесата се опитва да изледва какъв е ефектът на смърта върху живота, какъв става животът, когато знаем колко малко ни остава и накъде вървим, какво се случва с цялата ни природа пред лицето на смъртта. Може да се спори, че това е твърде сериозна тема за един млад екип, но те се справят блестящо с поставените от тях самите цели. Пространството им е решено чрез светлината, която отваря и затваря, пропускайки образи и състояния от едно цяло. Цяло, което остава, дори когато частите се разлетяват в различни посоки. Колкото и суперлативи да се напишат за тази постановка, никой не е способен да опише напълно преживяването - не пропускайте да гледате "Части от цялото" на 11 и 27 февруари в Сатиричен театър "Алеко Константинов".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *