Много добро начало на феста Spirit of Burgas

|
15 агуст бе датата, на която започна първото по рода си събитие на българска земя - фестивалът Spirit of Burgas. Организиран от DS Music, MTV и Община Бургас, фестът събира на едно място - централният плаж в града - разнородни по стил родни и чуждестранни групи, които свирят от ранна вечер до късно през нощта на шест сцени.
Много добро впечатление прави организацията на събитието - особено като се има предвид, че до сега такова не е било организирано у нас и биха могли да се очакват някои трудности. Единствените негативи за сега са относително слабата посещаемост (която се надяваме да се повиши през двата почивни дни) и не особено доброто озвучаване на рок сцената Jack Daniel`s.
 
Latino Stage представи на почитателите на горещите латино ритми уроци по салса, организирани от студио "Салса Калиенте", диджей салса микс и изпълнението на Франки Моралес и Тумбайто - вдъхновяващо и заразително, то накара малобройната публика пред сцената без притеснение да сподели изживяването с изпълнителите и танцьорите и да се зареди със страхотно, типично лятно настроение.
 
Гвоздеят в програмата на сцената Music Space беше изпълнението на “Panican Whyasker”, които през последните месеци работят по новия си, четвърти албум.
Една от най-силните беше програмата на рок сцената - осем български групи на изключително ниво, които, за съжаление, не събраха много публика. Изключение бе изпълнението на “Alien Industry”, което трябваше да започне малко след края на концерта на “The Sisters of Mercy” и много от феновете просто се преместиха от пространството пред основната сцена на пространството пред рок сцената. “Alien Industry” запознаха със значително закъснение, което бе прецедент в иначе изключително стриктно спазваната програма на фестивала, но това не се отрази на разбиващото им свирене. Като цяло, за всички групи от тази сцена може да се каже, че свириха с много хъс - от “Odd Crew” (познати до неотдавна като "Каскадьори"), които представиха новия си саунд и имидж и безапелационно потвърдиха, че това е стъпка в правилната посока на развитие на групата, през "Daily Noise Club", "Sunrise", "Fault"...

The Sisters of Mercy. Снимка © Гергана Стойчева Alien Industry. Снимка © Гергана Стойчева


Основната сцена бе поле за изява на "Gras", британците "Hot Club de Paris", "Gravity Co." и, разбира се, "The Sisters of Mercy".
"The Sisters of Mercy" подариха на феновете си истинско пиршество от "златни хитове" и нови парчета. Групата не е издавала албум от близо 15 години и тази вечер почитателите им имаха наистина уникална възможност - да чуят някои от новите им песни. Андрю Елдрич, Крис Каталайст и Бен Кристо нажежиха атмосферата край цената, издигната съвсем близо до морето, и оставиха неизлечима следа в българския концертен живот с лайв, който като звук, изпълнение и публика, бе на световно ниво.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *