Много млади участници и много премиери на “Аполония 2005”

|

Интервю с Маргарита Димитрова, артистичен директор на фондация “Аполония”


 
Г-жа Димитрова, миналата година “Аполония” отбеляза 20-тото си, юбилейно издание с много богата програма. По-слаба ли ще е тя през тази година?
Не е по-слаба, просто е по-различна. Събитията не са по-малко, в някои отношения дори са повече - през миналата година нямаше кино, докато сега има.
 
Какви филми ще могат да видят зрителите?
Става дума за изцяло български документални и игрални филми, които са произведени през 2004 и 2005 г. Някои от тях ще бъдат с премиери в Созопол. Хубавото в тези филми, които ние ще покажем, е и това, че много от тях имат международни награди. Това, което иначе зрителят не може да види никъде, защото общо взето тези филми много малко се показват, а ако се показват публиката е много професионална - а там, в Созопол, ще имаме една съвсем друга публика. И мисля, че ще има много голям интерес. Мога да спомена филма “Смъртта и Целият Път Обратно” на режисьорката Зорница София, друг филм е “Георги и пеперудите” на Андрей Паунов, един филм, който има страшно много награди, освен това “Откраднати очи”, игрален филм, който получи една изключителна награда в Москва за главната героиня, на режисьора Радослав Спасов е, също и “Новата кола на татко”, един нов филм на БНТ. Предлагаме наистина една добра панорама на българското кино, с много сериозни и качествени игрални и документални филми. За които пак казвам - в София те се гледат от професионалистите, от хората които правят киното, докато в Созопол се надявам, че ще влезе и една друга публика, която обича да ходи на кино, но просто няма възможност, няма къде и кога да гледа тези филми.
 
Филмите ще се прожектират в амфитеатърa?
Да, филмите ще бъдат в амфитеатъра, от 11 часа вечерта.
 
Самата програма започва с откриването на изложбата на СБХ. Какви неща ще има там?
Това е една изложба, която Съюзът на българските художници организира и куратор там е Елена Панайотова. Тя подбра автори, които до този момент не са участвали на “Аполония” и които за първи път ще изложат неща в Созопол. Това са 15 автора, членове на Съюза на българските художници и то млади. Казвам “млади” защото като че ли цялата програма тази година е под знака на много младите творци, но има и една друга много интересна изложба, тя е на Любен Зидаров и се казва “Осъщественият и неосъществен Андерсен”. С това ние отдаваме почит на Андерсен във връзка с неговата годишнина, а от друга страна и на Любен Зидаров, който дълги години е бил и председател на творческия фонд на Съюза на художниците и който всъщност ще направи изложба от илюстрации, които наистина ще бъдат премиерни, защото до този момент никога не са били публикувани в нито едно от изданията, посветени на Андерсен.
Към тези изложби мога да добавя и изложбата на Американския културен институт, тя се нарича “Духът на Америка” и представлява фотоси, свързани с развитието на танца в Америка. Тази изложба ще бъде в частния музей на Созопол, където посетителите ще могат да видят и тези наистина за първи път изложени прекрасни платна, проследяващи историческото развитие на танца. Ние имахме и други предложение, но за съжаление в Созопол пространствата ни са много малки и не можем да уплътним нещата така, както бихме искали, просто защото нямаме такива бази, в които да разположим и други изложби.
Освен това, във фоайето на читалище “Отец Паисий” пак ще има фотоизложба на Канон, със снимки от техен ежегоден конкурс.
 
С какво ще бъде открит самият фестивал тази година?
Това е Фолклорен танцов театър “Найден Киров”, един много известен танцов състав, от Русе, с ръководител Иван Донев, който прави една специална програма за откриването на фестивала. Една красота от танци и музика, песни, такива каквито са в автентичен вид в българския фолклор и се надявам, че всички, които ще дойдат на откриването ще бъдат много доволни за това, че ще видят отново и красотата на носиите, и красотата на пеенето, и красотата на изпълнителите. С това даваме началото на фестивала и след това следва една много сериозна програма, отново на пет сцени в Созопол, където всяка вечер присъствието на младите изпълнители ще бъде водещото и това, естествено, за нас е много хубавият момент, защото това е едно възраждане на културата, което в лицето на тези млади изпълнители може само да ни радва.
Имаме много млади участници, дори и такива, които в момента завършват своето образование. Даже нашият плакат тази година е направен от студент в Художествената академия. Ние обявихме конкурс в Академията, където се явиха над 40 млади художници и с комисията избрахме един плакат, който е направен от Светлин Балездров. Многообещаващ млад автор, който направи един много особен и запомнящ се плакат, много свеж, много светъл, може би това идва от неговата младост и от неговия начин на мислене. Освен неговото присъствие, което ще имаме в Созопол, правим и пленер на студенти от Художествената академия, които ще работят през всичките тези десет дни и след това ще направят една изложба. Така че ето още едно продължение на всичките тези изложби, които ще се случат в Созопол.
 
Започнахме темата за младите, какви други млади участници ще видим на “Аполония 2005”?
Освен тези млади хора, които още не са завършили своето образование, следват и други, които вече са намерили мястото си в културата и културния живот на България. Мога да спомена изключително много имена, те са видими и от програмата, но искам да споделя и нещо, което тази година усетих за първи път. Тази година получих толкова много предложения за участие, от различни жанрове, от изпълнители - джазови, поп, от класически музиканти, от театрални трупи, от литератори, и мисля, че това в момента е линията по която върви “Аполония” и тази линия винаги е била водеща, естествено, но като че ли тази година е най-силната. Наистина в афиша има само няколко имена, които са по-известни на посетителите ни –Лидия Ошавкова и Милена Моллова, които са доайенки на българската класическа музика, изключителни изпълнителки, мога да спомена и участието на Иво Папазов, Теодосий Спасов, “Щурците”. Но това са наистина тежките имена, които могат да бъдат прочетени в нашия афиш, иначе преобладават млади, и млади, и млади изпълнители. А какво по-хубаво от това?
 
Какво друго ще видим в Созопол на тази “Аполония”?
Отбелязваме двадесет години от състава “Акустична версия” на Антони Дончев и Христо Йоцов, което е наистина внушителна цифра за съществуването на такъв състав. Отбелязваме и присъствието на Георги Господинов с един спектакъл “Чета Елиът, слушам Бийтълс, или как минаха 60-те”. Има една изключителна премиера, това е на т. нар. “театър на маса” на който публиката в Созопол ще се запознае с творчеството на една изключителна австрийска авторка - Елфриде Йелинек, нобеловата лауреатка от миналата година. Ако тя наистина дойде, както сме я поканили, ще бъде едно голямо събитие в целия наш културен живот. Но другото събитие е това, че за първи път театрализирано ще бъде показана пиеса на тази авторка у нас. Тя има над 40 пиеси написани до този момент и нито една досега не се е играла в България. Всъщност тя до този момент е преведена само с една книга, но предстои превод на около двадесет пиеси, които ще бъдат в най-скоро време издадени и у нас. Тези преводи се извършват от проф. Владко Мурдаров, а за да осъществим този проект ни помогна Културконтакт.
Не мога да не спомена Алек Попов, не мога да не спомена представянето на списание “Алтера”, едно изключително списание за култура, което отново събира млади автори и те ще се представят в този девети брой, посветен и на “Аполония”.
Денят 6 септември отбелязваме по особен начин - само с български изпълнители и представления. Затова тук е спектакълът “Лазарица”, затова тук е Струнния квартет на Българското национално радио, затова тук са и Лилиевите четения, концерта на Иво Папазов, който е с много българска музика. Затова тук отбелязваме и 20-годишнината на “Акустична версия”.
 
В театъра липсват премиери, но виждам, че представяте все силни представления...
В театъра са представени много силни постановки и, ако ви прави впечатление, отново на млади режисьори - Явор Гърдев, Мариус Куркински, Елена Панайотова, Ивайло Христов. Ето пак една изключително млада група режисьори, естествено в компанията на Бина Харалампиева, Крикор Азарян и Тодор Колев. Мисля, че това са едни от най-добрите спектакли, които преминаха през този сезон, но искам задължително да отбележа, че в тазгодишната програма на “Аполония” сме включили не само софийски представления и софийски участници. Може би за първи път от много години имаме толкова силно присъствие на театри от провинцията - Русе, Пловдив, Сливен, Варна, Стара Загора - все големи културни градове, които присъстват тази година на фестивала.
 
Има ли чуждестранни участия?
Чуждестранни участия има, най-вече в джаза. Артур Дуткевич е един изключителен пианист от Полша, който ще свири с Теодосий Спасов и Христо Йоцов. Освен това пристига една джаз група от Холандия (Deep Fried Angel Fish). Участие ще има и един американски виолончелист - Джон Коен, който ще свири при нас на 7 септември. Мога да добавя още имената на скулптурка от Унгария - Терез Борза. Така че имаме чуждестранно присъствие, но аз винаги съм казвала, че “Аполония” е български фестивал и много държа на това, защото нашата култура и това което се случва у нас е на изключително ниво. И много се радвам и продължаваме да отстояваме това, че българското изкуство е на толкова високо ниво, че можем да бъдем представяни навсякъде. Още повече, че много от участниците ни, които са включени в програмата за тази година са и редовни участници в други фестивали, в чужбина, непрекъснато пътуват, непрекъснато концертират, театрите се показват по света, така че тази силна култура постоянно присъства и в Европа, и в Америка, и навсякъде по света.
 
Най-много премиери като че ли има в класическата музика?
Да, в класическата музика всичко е премиера. Като казвам премиера имам предвид, че ето, първият концерт който е на един квартет от кларнети, такъв за първи път съществува в България. Това са млади музиканти които подготвят специална програма за този фестивал, бих могла да спомена и имената им - Сава Димитров, Росен Идеалов, Иван Иванов и Христо Тодоров. Има и една друга много интересна премиера - това е на Георги Василев и Станислав Хвърчилков. Всъщност това е една идея, която мисля, че много ще се хареса. Георги Василев е много известен китарист, който от години работи в чужбина и който е наложил своето име и там, и в България. А Станислав Хвърчилков е един изключително млад, да не кажа малък изпълнител, той следва в Англия. Аз реших, че можем да ги съберем тези двама много талантливи китаристи и когато им предложих да направят съвместен концерт се оказа, че те даже не се познават. Но този концерт ще ги срещне и те ще свирят и поотделно, и заедно.
Вера Николова и Марио Ангелов никога не са работили заедно, сега за пръв път се събират специално за този фестивал. Премиера има и Струнен квартет на Българското национално радио - това са всъщност солистите на оркестъра Людмил Ненчев, Емилия Цекова, Петя Иванова и Христо Танев, които за първи път се събират в квартет по наша идея и правят една много сериозна програма с Шуберт, Бетовен, Дворжак, т.е. дават надежда за продължение по-нататък на този квартет.
Валя Дервенска и Десислава Атанасова живеят във Виена, но тук ще направят премиера заедно. Милена Гюрова пристига от Холандия и концерта й с Даниел Церович също е премиера. Премиерен е и концертът на студентите от класа на проф. Минчо Минчев.
Общо взето и при джаза положението е същото - като започна от Кабаре Бенд, Стоян Янкулов, Петър Салчев със своите колеги и приятели. Концерта на Владко Кърпаров също до този момент не е бил представян по този начин. Така че може би под този знак върви целият фестивал.
Закриваме фестивала с концерт в памет на Гена Димитрова, в който ще участват седем нейни ученици.
 
В заключение какво бихте казали за тазгодишния фестивал като цяло?
Ако можем да теглим чертата и да направим някакъв извод през тази година празниците на изкуствата са с много млади хора и може би половината от това, което ще се случи в Созопол са премиери. Като прибавим и киното, в което почти всичко е премиерно, като прибавим и литературните неща, много от които са премиерни, можем да бъдем много щастливи, че сме свършили една много полезна работа за културата въобще.
 

Предварителната програма на фестивала можете да откриете на адрес apollonia.dir.bg/2005.


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *