Много хубав концерт на младите таланти на БГ радио

|
Хит в програмата на Аполония 2005 на 2 септември 2005 г. беше концертът “Талантите на БГ радио” в Амфитеатъра.
Началото бе дадено от група “Огледално”. Гост вокалистката Катя Тихова очарова публиката с гласа си и хвърли ръкавица към следващите групи.
Следващата група “Декор” започна някак си монотонно, но при изпълнението на кавърa на Whitesnake “Here I Go Again” вдигна адреналина на публиката.
След тях на сцената се появиха “Фронтеро”. Като любител на рока имах известни предубеждения, но реге-изпълненията бяха на много високо ниво. С последната си песен - “Реге Франсе” събраха най-бурните овации на публиката и може би за това изпълненията на следващата група - “Free Style” останаха някак незабележими.
Октомврийските таланти от миналата година “Awake” излязоха на сцената със заслужено самочувствие, изпълненията им бяха на високо ниво, а сценичното поведение омагьоса публиката. Вокалистът Иван и със солата на Калин бяха бурно аплодирани. Това беше един достоен завършек на първата музикална вечер.
 

Н. Найденов, Словото


 

Интервю на Н. Найденов и Гергана Стойчева:


Фронтеро. Снимка © Мартин Митов- Христофор Колумб откри Америка. “БГ радио” - вас. Какво предстои на индианците?
Фронтеро: Да пуснат тока... Да слушат реге. Да свирят.
Огледално: Топлата вода, може би.
Kатя: Може би електрическата крушка.
Радостин: Индианците са открили ритъма - един мой учител по музика ми каза това нещо, и от там се е появил ритъмът в самата музика, ритмичността.
Free Style: Революция.
Декор: Индианците в България? Да се приобщят много успешно. И да си запазят индианското. Другата възможност е или да изчезнат, или да се претопят - във всеки случай - трагедия.
Awake: Да открият топлата вода. Индианците да открият Христофор Колумб.
 
Free Style. Снимка © Мартин Митов- Можете ли с няколко думи да се самоопределите?
Фронтеро: Най-трудно ние можем да кажем това. Самоопределението е нещо много ценно. Ние сме хора, събрали се заради музиката, свирим това, което ни харесва, говорим, каквото ни харесва, но спазваме добрия тон. За един музикант е важно да бъде на сцена, да записва музика, която хората да слушат. Нашата музика най-добре се възприема, когато не е на сухо. Трябва да има подкрепление. (смеят се)
Огледално: Като група - правим това, което ни хареса, от сърце и душа, това, което на нас ни пасва. В професионален план нямаме бърза работа, не смятаме да правим някакъв голям фурор. Мисля, че стойностните неща стават по-бавно - такава е идеологията на групата.
Free Style: Не, не можем (смеят се). Ние сме се определили с името на групата.
Декор: Като група - цветни. Като личности - пичове.
Аwake: Можем да го кажем с една дума - рокендрол.
 
- Какво яхате или ви яха, за да стане качествена музиката?
Фронтеро: За да стане качествена музиката, яхаме живота. Трябва да има много слънце и тогава всичко става по-добре - събираме много впечатления, които после влизат в музиката ни.
Огледално: Яхват ни дяволите. Може би сме прекалено наивни и упорити, детският наивитет ни дава сили. Не го правим за слава.
Free Style: Да се забавляваш, да се чувстваш добре - тогава всичко става естествено. Нещата не се правят в така: дай сега да направим това, защото трябва да го направим. Всичко е спонтанно.
Декор: Нас ни яха работата.
Аwake: Kолко сложен въпрос... емоциите. Те ни опияняват, ние не пием алкохол.
 
Awake. Снимка © Мартин Митов- Най-известната пиратска песен е “Йо-хо-хо и бутилка ром”. Пиратствате ли?
Фронтеро: Често, но от сърце. (смеят се) Особено когато сме на морето.
Мони: Възприели сме и ние този девиз - аз съм по рома, останалите са по музиката.
Огледално: По-добре да прилича на нещо, отколкото да не прилича на нищо.(смеят се) Сериозно - не, по принцип не. Опитваме се да приличаме на себе си, не сме забелязали някой да ни оприличава на други.
Free Style: Не. Не ни влече. A бутилките са друга тема. (смях)
Декор: Да, от гледна точка на рома, да, бая.(смях)
Аwake: Всяка вечер, във всякакъв смисъл. По-меко казано - заимстваме. (смеят се)
 
- Един от най-големите романтици наминалия век е Александър Грийн. Най-известното му произведение е “Корабът с алените платна”. Очаквате ли вашият кораб да акостира тук?
Фронтеро: От няколко дни очакваме да акостира един кораб, за да го плячкосаме. Дебнем го, но нещо не се появява.
Огледално: Ние не сме ли акостирали вече? Между другото, смятахме да дойдем с яхта - често се шегувахме в колата на път насам, че по-бързо ще пристигнем с яхта.
Free Style:
Виделина: Мисля, че нашият кораб вече е акостирал.
Иван: Ние нашия кораб не знаем къде е - още циркулира. Той е космически кораб. Кръжи винаги около нас. Корабът майка е наоколо!
Декор: Сложен въпрос. Ако е корабът, който е тръгнал, дано да стигне там, накъдето е поел.

Аwake: Aко ще ни посрещнат много момичета - да.
 
- Българите сме известни в света с чадърите. Ползвате ли ги?
Фронтеро:
Мони: Да, моят е счупен, но го ползвам все още.
Севдо: През септември не ползвам.
Огледално: Не. Във всеки смисъл на думата - не.
Free Style: Ползвамe дъждобран. Никога като оръжие.
Декор: Не.
Аwake: Само когато вали. Иначе ползваме презервативи.
 
 
Н. Найденов: Представете с няколко думи всички групи, които ще участват на тази вечер на талантите на БГ радио.
Найден Найденов (вляво) взима интервю от Анна-Мария Тонкова. Снимка © Мартин МитовАнна-Мария Тонкова:
Първо искам да кажа няколко думи за тази промоция на БГ радио, продължаваща вече трета година. Още преди четири години си давахме сметка, че трябва да акумулираме българска музика, да я продуцираме и да издирваме младите хора, които имат желание и идеи да правят нещо, но още нямат първа подадена ръка. Защото най-лесното е втората ръка и вторият поглед, първият път е най-труден. Никой не ти обръща внимание, та дори и да си гений. В рамките на това издирване на български таланти ние вече сме открили и продуцирали 15 групи музиканти. Концепцията ни ни кара да стимулираме повече рок-групи, защото на финала на всяка година се подарява една китара. Групата от Пловдив “Free Style” спечели втората китара - Gibson, уникална и много скъпа, това нещо се случва с помощта на нашите партньори от Jim Beam.
Всички тези млади хора имат вече 4 клипа, продуцирани от нас, в рамките на тази промоция, и два издадени диска - един с първите десет групи, един с вторите, които бяха пет. Сега стартира вече третата година, и се оказва, че имаме трета група от Пловдив - той се представя като един талантлив град. Страшно се зарадвахме, когато “Аполония” ни покани - още в началото на годината, след годишните награди на БГ Радио, бахме поканени да бъдем партньори в това отношение, да си покажем нашите групи. Две години поред БНТ избираше от тях да свирят на площад “Батенберг” на Нова Година, но те, с малки изключения, не са свирили до сега на такава сцена. Повечето имат клубни участия, самостоятелни изяви, но не им се е удавало да се качат на такава сцена, да имат такава изява, да ги снимат, да има платена публика. За мен е голяма радост, че “Аполония” обръщат внимание на това. Защото изпълнителите са много талантливи млади хора, на които трябва да помогнем и то точно по този начин.
Тази вечер сме избрали 5 групи. Започваме с първата, с която аз емоционално съм свързана, група от Провадия - “Огледално” - тя ми беше първа и преди три години, когато първи бяха избрани от всички демо записи, аз още, честно да си призная, не знаех къде се намира Провадия. Те са ми голямото попадени и затова с тях започвам. Много се сериозни. Благодарение на това, че станаха известни чрез нас, станахме почетни членове на град Провадия, на всички празници Провадия ги кани, свирят, направиха им сцена - беше много мило, още нямаше сцена по това време. Те са известни, вече много познати,имат два клипа, единият е продуциран от нас. Другата група е “Декор”. Тя е от трима художници и един пианист. Те са последните за миналата година и все още са леко свити. Много са сериозни. С всички групи се разбирам изключително добре, независимо, че някои са по-амбициозни, а други все още нямат самочувствие, че са много добри.
Има една интересна група - “Фронтеро”, свири в традициите на ска - стил, известен у нас от “Уикеда”. Те са от втория конкурс и вече съм ги пращала на концерта на пл. “Батенберг” да свирят - тази година, като посрещахме 2005-а, и бяха посрещнати много добре от няколкохилядната публика. Другата група е пловдивска - “Free Style” - те са много сериозни, спечелиха една от китарите. Повечето са с музикално класическо образование. На местно ниво вече бяха известни, но нямаха национална известност. Сега вече хората ги научиха. Всички групи, които популяризираме, покрай нас си намират и работа - по ефира ги чуват хора от клубове, хора, които организират концерти, след това те вече ги намират и дори някои от групите така си вдигнаха цените.
Последната група, която ще свири тази вечер, е група “Awake”, която е привърженик на така наречената “сиатълска вълна” на рока. Тук може да ги сравните с P.I.F., с групa “Скре4”. Имаха силно клубно участие в София. Те спечелиха тази година наградата на публиката нa БГ Радио и ще им бъде направен клип. Ние работим както с професионално студио, в което записват - изпращаме ги в студио Стейн, те не са влизали до сега в такова студио, работим и с професионални режисьори, които снимат клипове. Изобщо много хубави неща се случват - бяха по рок фестивали, мисля, че и тази вечер ще стане една хубава рок вечер. Ние сме един от малкото последни останали бастиони, които поддържаме българската поп- и рок- музика и мисля, че има смисъл - най-малкото, когато видиш тези щастливи млади хора, получили реализация на сцена с осветление, професионален звук, заснемани от професионална телевизия, с огромна публика - изобщо - струва си.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *