Мода, музика и литература на Ботевите тържества в Козлодуй

|
В рамките на Ботевите дни в Козлодуй (17 май - 2 юни) се състоя последният етап и обявяването на победителите в литературния конкурс "Радецки - Вчера! Днес... Утре?".
Конкурсът се провежда за първа година и се организира от Литературен клуб "Нашето слово" към Дом на енергетика, гр. Козлодуй, Национален музей Параход "Радецки", Община Козлодуй и Сдружение "Словото". От 3 март до 30 април за участие пристигнаха 65 произведения (46 в категория "Поезия" и 19 в категория "Проза") от общо 45 автора. Получиха се творби от хора с различни възрасти и занимания от цяла България, както и от българи, живеещи в чужбина - Румъния и Германия.
На 27 май на борда на параход "Радецки" официално бяха обявени наградените от конкурса. Ден по-рано, на 26 май, участници в конкурса и други гости пристигнахме в Козлодуй и имахме възможност да присъстваме и на някои други събития от програмата на Ботевите дни. В Дома на енергетика се състоя ревю-спектакъл с участието на дизайнерска къща "Бабини куки". В спектакъла се включиха и танцови формации, вокални и театрални групи - всички те възпитаници на клубовете и кръжоците към Дома на енергетика в Козлодуй.
След това на площада през Дома на енергетика гости и жители на града имаха възможност да присъстват на концерт на поети с китари. Светослав Георгиев, Красимир Йорданов, Красимир Първанов, Митко Динев, Гриша Трифонов и Пламен Ставрев изпълниха свои известни песни, като завършиха с едно общо изпълнение на "Какво е лятото?" - песен по текст на Иван Вълев, с музиката на Гриша Трифонов. Самият Гриша Трифонов за пръв път в Козлодуй показа своя дългоочакван албум "Главната улица", излезнал буквално преди дни. Компакт-дискът съдържа песни с текстове от различни автори по музика на Гриша Трифонов и в негово изпълнение. Съвсем скоро ще бъде и първата му премиера в София - ще ви уведомим своевременно кога и къде ще бъде тя.
 
На следващия ден, 27 май, на борда на "Радецки", след кратко объркване в началния час, се състоя церемонията по награждаването в конкурса "Радецки - Вчера! Днес... Утре?". Наградите връчваше г-н Савчо Савов - представител на журито.
Жури в състав Лиляна Стефанова - поет, писател, дипломат; Савчо Савов - представител на Литературен клуб "Нашето слово" - Козлодуй, Красимира Кузманова - представител на Община Козлодуй, Людмила Дамянова - представител на Национален музей Параход "Радецки и Найден Найденов - представител на Сдружение "Словото" определиха следните победители:
 
В категория "Поезия":
1."Моят "Радецки" на Петър Делчев от София
2. "Вечният кораб" на Росица Живкова от Бургас
3. "Балада за непобедения кораб" на Лили Качова от София
 
В категория "Проза":
1. "Радецки" на Петър Делчев от София
2. "Миг на безсмъртие" на Росица Живкова от Бургас
3. "И дъното е бряг, но влязъл във водата да поплува" на Росен Стойнев от Габрово
 
Бяха връчени и две специални награди от АЕЦ - Козлодуй: на Райна Манджукова за "...Да ти разкажа за България" и на Петър Делчев за “Радецки” ли?"
 
Грамоти получиха: Кета Зоева от Нова Загора, Цветан Тодоров от Русе, Красимир Йорданов от Пловдив, Христо Лалев от Хасково, Владимир Ненчев от Козлодуй, Вергиния Генова от София, Ирена Маринова от София, Елена Георгиева от Ямбол, Рилка Миронова от Козлодуй, Красимира Василева от Панагюрище, Даря Тимнева от Стара Загора.
Всички произведения могат да се прочетат във форума на конкурса в ХуЛите.
 
Трудно е да се предаде емоцията, която изпитва човек на борда на тази българска светиня "Радецки" в навечерието на 130-годишнината от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. А когато точно на това място се слуша поезия за Ботев и "Радецки" от съвременни автори, усещането е неописуемо. Както сподели дни преди обявяването на резултатите председателката на журито Лиляна Стефанова, която за съжаление не можа да присъства на самото награждаване, останахме приятно изненадани от проявения към конкурса интерес и същевременно обнадеждени, че толкова хора се включиха и показаха знания и любов към това много важно събитие в българската история. Амбициите на организаторите са конкурсът да стане ежегоден и с много по-голямо популяризиране. Проявеният интерес в първото му издание показва, че това е възможно.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *