Модерен театър отвори врати

|
Тази вечер от 18:30 ч. е дългоочакваното официално откриване на Модерен театър, а от 19 ч. - първата премиера. Екипът на театъра поставя пиесата на Ясмина Реза "Божествата на касапите".
Ремонтираната сграда на улица "Върбица" 12 има амбициите да се превърне в нов културен център на столицата. Със стилния си интериор и амбициозната репертоарна програма, театърът има всички шансове да го постигне и така да допринесе за оформянето на театрален център в района (заедно с намиращите се в непосредствена близост театър "София", Малък градски "Зад канала" и "Сфумато"). Все още залата е само една (с капацитет от 399 места), като проектът на сградата предвижда откриването и на втора. До края на сезона афишът ще включи два моноспектакъла - "Пещерният човек" от Роб Бекър с участието на Филип Аврамов и "Секс, наркотици и рокендрол" от Ерик Богосян с Асен Блатечки. За юни са предвидени още две премиери - "Самотиният запад" от Мартин МакДона и "Да играеш жертвата" от Братя Преснякови. Ръководството на театъра планира до средата на следващия сезон да разполага с пълна репертоарна програма от 10 - 12 заглавия.
Модерен театър е първият частен театър на културната карта на България с постоянен актьорски състав и собствена сцена.
Голямото фоайе на бившия Дом на българо-съветската дружба приютява и арт клуб "Антракт", а пространството е отворено за всякакъв тип културни събития - концерти, "стенд-ап комеди", изложби, литературни четения.
В театъра поставят режисьори като Ивайло Христов (артистичен директор на Модерен театър), Людмил Тодоров (драматург на театъра), Пламен Марков; поканени са и утвърдени зад граница чужди режисьори като Кама Гинкас и Слободан Унковски.
А първата постановка на Модерен театър всъщност е спектакълът "Клас" по Илмар Рааг, копродукция с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", сценична адаптация и постановка - Ивайло Христов.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *