Модернистичен прочит на Гео Милев в СГХГ

|
На 27 януари в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) беше открита изложбата "Гео Милев и българският модернизъм".
През 2005 г. се навършват 110 години от рождението на Гео Милев. В историята на българската култура неговото име и изявите му на поет, критик, издател, театрал и художник е свързано с пика в развитието на модернизма в началото на 1920-те години. Редактираните от него сп. "Везни" (1919-1922) и "Пламък" (1924) са обединяващ център за всички радикално мислещи в областта на литературата и изкуството.
В изложбата са показани близо 100 голямоформатни репродукции на произведения на Гео Милев и художниците от кръга около него: Иван Милев, Иван Бояджиев, Петър Дачев, Сирак Скитник и др. Художественият материал е групиран в пет водещи теми: Азът, Богове и тайнства, Жената, Градът, Музиката.
Организатори са Международна фондация "Гео Милев", СГХГ, Художествена галерия Стара Загора, Къща-музей "Гео Милев" Стара Загора.
Доц. Ружа Маринска. Снимка © Мартин МитовИзложбата откри Весела Радоева, директор на СГХГ. За изложбата и за Гео Милев говориха и доц. Ружа Маринска, куратор на изложбата и автор на идеята, и Леда Милева, дъщеря на поета. "В семантиката на модернизма е естетическото предизвикателство, образната провокативност, експресивността на образа и отделния детайл" каза Весела Радоева, припомняйки заглавието на сбирката и допълни: "екипът на изложбата предлага на съвременната публика, разчитайки на нейната съвременна чувствителност не просто пътуване назад във времето за да почувстваме пиетет към един отдавнашен период. "Правописът" на образите наоколо се оказва по-актуален и въздействащ от претензиозните езикови особености на немалко съвременни произведения". Доц. Ружа Маринска представи българския модернизъм и кръга интелектуалци около Гео Милев. "Това е действително автентичен модернизъм с изключителен енергиен заряд" сподели г-жа Маринска и подчерта, че изложбата е насочена главно към младите хора, търсено е въздействие именно към младите.
Изложбата ще продължи до 27 март 2005 г.
Успоредно с изложбата, през периода докато тя е разположена в СГХГ всеки четвъртък от 16.00 ч. ще има и лекции, посветени на Гео Милев. Ето и лекционната програма:
 
3 февруари - ЛЕДА МИЛЕВА: Баща ми
10 февруари - доц. д-р РУЖА МАРИНСКА, Нов български университет: Художниците от кръга на Гео Милев
17 февруари - проф. СВЕТЛОЗАР ИГОВ, д.ф.н., Институт за литература БАН: Гео Милев – лидерът на българския авангардизъм
24 февруари - доц. ЛЪЧЕЗАР КАРАНЛЪКОВ, Държавна музикална академия "Панчо Владигеров": Българското музикално творчество и европейският модернизъм
10 март - проф. МИРОСЛАВ ДАЧЕВ, Нов български университет: Гео Милев и модерната поезия
17 март - ст.н.с. IІ ст. ВИОЛЕТА ДЕЧЕВА, Институт за изкуствознание БАН: Гео Милев и театърът като фигура и практика на модернизма
24 март - КАТЕРИНА ГАДЖЕВА, докторант в Нов Български университет: Българските модернисти и фотографът.
 
Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *