Морски импресии в Бургас

|
Водата - като символ на бързо течащото време, на надеждата със следващия прилив към брега да завърши с шум и блясък едно дело и с увереност да се поеме към друго. Водата – като живот, като събитие, като събирателно понятие за това, което наистина прави живота възможен. Водата - като отмиваща сила, която може да пречисти. Всичко това може да се види, почувства и осезае сред фотосите на изложбата „Морски импресии” в галерията на бургаската библиотека „Пейо Яворов”.
Поредната самостоятелна изложба художествена фотография на Тодор Ставрев - фотокореспондент на БТА. Една интересна, нетрадиционна и модернистична изложба, която събира вода и светлина в различни състояния.
Пълната палитра, разлята върху десетки фотоси, Тодор Ставрев определя като "аквапис" - рисуване с вода. Снимките са печатани на ръчно направена хартия.
В изложбата на фотографа, подредена в галерията на ул. ”Булаир”, в която слънцето с щедра четка е рисувало върху водната повърхност, има фигуралности, има риба, лято и зима, път и вятър, вижда се и рибарското селище на Бургас, заснето - може би - като последен спомен.
„Това са едни водни послания, енергия на мига, фрагменти от морската повърхност - пояснява Тодор Ставрев. - Много хора смятаха, че има някаква игра с фотошоп. Твърдя на 100 процента, че няма такава игра. Майсторлъкът е в композицията. За мен най-големият помощник е слънцето. Това е четката на слънцето, рисувала върху водната повърхност.”
Повече от 19 са самостоятелните изложби на майстора фотограф Тодор Ставрев. Повече от 800 са фотосите, направени в и край морето, на р. Ропотамо, Солниците и Славеева река край Айтос.
За свои постижения на тема вода фотографът приема изложбата в Европейския парламент през 2008 г., в Народното събрание, в Празниците на изкуствата „Аполония”.
”Няма малко и голямо селище. Има публика, която ме разбира” - обобщава Тодор Ставрев.
 

Радка БалеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *