Моят Свят – поредна изложба на Фото Форум в НДК

|
На 11 март във фоайето на НДК беше открита поредната изложба на Фото Форум, озаглавена "Моят Свят" и организирана съвместно с Хюлейт Пакард България.
Изложбата е финал на едноименния конкурс, продължил 3 месеца на страниците на сайта. Това е поредният нестандартен фото конкурс и изложба на Фото Форум след "Снимка по песен", в която бяха представени и озвучени фотографии направени като моментен клип по известни български песни.
Конкурсът е уникален по рода си с това, че за първи път по подобие на шаха, където често гросмайсторите се състезават срещу претендентите си, един утвърден фотограф и преподавател по фотография в НАТФИЗ - доц. Петър Абаджиев, се съгласи да се състезава по предварително зададена тема срещу всички участници от Фото Форум. За да бъдат резултатите обективни, участниците в конкурса, както и доц. Абаджиев, бяха анонимни до приключването му. За снимките в конкурса, можеха да гласуват еднократно онлайн само авторите на Фото Форум, регистрирани до началото на конкурса, с което фактически, беше избягнато характерното за интернет регистриране на нови никове от едни и същи участници, с цел манипулиране на резултатите. В галерията на конкурса, бяха получени над 1500 снимки, от които за изложбата бяха селектирани общо 80. Победител в конкурса стана Николай Атанасов с ник Japanese, който живее и учи в USA и изпрати файл за изложбата по електронната поща. На второ и трето място се класираха съответно Росен Манчев с ник Maceman и Лиляна Дворянова с ник Lola. Наградите - цифров фотоапарат и два фотопринтера бяха осигурени от Хюлейт Пакард България.
Водещ на откриването беше Бони Бонев, един от ръководителите на Фото Форум. Специално слово поднесе и Георги Папакочев, който сподели радостта си от възможността на много фотографи да обменят опит, да получават оценка и да споделят снимките си в интернет, както и от възможността за подобни изложбени изяви, като днешното събитие. За него фотографиите от изложбата задават повече въпроси, отколкото предлагат отговори: "С какво моят свят се различава от твоя свят или от нашия свят? По какво моят свят си прилича със света на моите връстници или моите социални аналози от останалия голям свят... Желаем ли, след като сме се възторгнали или умилили от своя свят да се опитаме да видим, и което е по-важното - да разберем света на другите, да се съизмерим с него или сме си самодостатъчни като българи и творци? Готови ли сме да приемем, че съществува друга, често по-развита и интересна от нашата културна среда...". Г-н Папакочев сподели една мисъл на Сюзан Зонтаг: "Тя пише, че използването на фотокамерата облекчава тревогите, които отруденият човек изпитва когато не работи, например по времето на своята ваканция, когато се предполага, че той би трябвало да се забавлява. Този човек трябва да върши нещо, което да имитира работа и той обикновено снима..." и завърши с думите: "присъстващите тази вечер автори и гости, убеден съм, снимат по всяко време и без да имитират работа. Уверен съм, че те просто са неспасяеми фотографи."
Наградите връчи г-ца Теофана Купенова, маркетинг мениджър на Хюлейт Пакард България.
Накрая доц. Абаджиев кратко благодари и похвали изложбата и участниците, наричайки ги "днешния и утрешния ден на българската фотография".
 
Изложбата ще продължи до 15 март. Посетете я!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *