Музата на Баланчин пристига у нас, за да постави две от най-изящните му творби

|
Сюзан Фарел, музата на легендарния хореограф и архитект на съвременния класически балет Джордж Баланчин, поставя в София две от неговите най-изящни творби – "Дивертименто Брилянт" и "Агон", съответно европейска премиера и премиера за Източна Европа.
Балетът на Сюзан Фарел – балетната трупа на Кенеди Сентър (Вашингтон), ще излезе на българска сцена в партньорство с балета на Софийска опера и балет. Влиянието на трансформиращата визия на Баланчин върху балета ще бъде разпростряно и доразвито в други две балетни постановки от хореографите, с характерен за 21. век почерк, Катрин Поузин и Момчил Младенов. И двете постановки въплъщават индивидуална динамика и стил, които допринасят за съвременната визия на цялостния спектакъл.
Въпреки че "Дивертименто Брилянт" и "Агон" са само две от четирите съставни части на спектакъла с дългото заглавие „Баланчин и Фарел – американски балет за България”, задължително трябва да се отбележи, че "Агон" (1957) е последното от революционните съвместни произведения на Джордж Баланчин и Игор Стравински. "Степинг Стоунс" на Катрин Поузин ще бъде представена за пръв път в Европа, а "Сюита Вардар" на Момчил Младенов е първа балетна постановка по музика на Панчо Владигеров със световна премиера у нас.
„Баланчин и Фарел – американски балет за България” всъщност е сбъднатата мечта на Момчил Младенов, премиер-солист на Балета на Сюзан Фарел.
„Изкуството може да играе ролята на посланик и тъй като в България не се поставя американски балет, това е възможност за изграждане на мост между двете култури - казва Момчил Младенов. - Аз придобих първоначалната си балетна подготовка в България. Техниката, издръжливостта и постоянството възпитани у мен тук ми дадоха възможност да успея в света на американския балет. България е страна с дългогодишни традиции в класическия балет: дом на Международния балетен конкурс във Варна основан през 1964 – първи в света - добави още Момчил Младенов. - Моето развитие в балета се дължи на работата ми със Сюзан Фарел и Катрин Поузин. Развълнуван съм, че успях да ги доведа заедно. Това е най-големият проект на културен обмен в областта на балета между САЩ и България за последните 20 години.”
Балетът на Сюзан Фарел представя "Агон", а останалите три части са с участие на солисти и балет от Софийска опера и балет. Музиката е в изпълнение на оркестъра на Софийска опера и балет под палката на диригента Борис Спасов. Гост диригент на Агон е Лейф Бяланд. Виртуозният пианист Георги Черкин изпълнява Глинка като гост солист в "Дивертименто Брилянт". Музиката на Степинг Стоунс е композирана от носителката на Грами Джоан Тауър.
„Почти цяло десетилетие работя върху идеята да предоставя възможност на Софийска опера и балет да представи на своя сцена съвременен класически балет от най-високо качество, както и да работи с американски изпълнители от САЩ, където Джорд Баланчин е започнал онова, което аз наричам демократичността в балетното изкуство, на която той на свой ред е бил обучен от своите наставници, в трупата "Ballets Russes" на Сергей Дягилев,” споделя още Момчил Младенов. „Съхраняването на наследството на Баланчин е артистичната мисия на Сюзан Фарел. Тя основава Баланчин Презървейшън Инишатив (Balanchine Preservation Initiative) с цел възстановяване и показване на неговите т.нар. изгубени творби. Сюзан Фарел е живата връзка с тези произведения и ги възстановява по стари записки, снимки и до голяма степен по памет. "Дивертименто Брилянт" е една от тези творби – не е поставяна от 40 години.”


Организатор на събитието е сдружение Калчъръл Бриджис в партньорство с Фондация Америка за България и Софийска опера и балет. Премиерата на „Баланчин и Фарел – американски балет за България” е на 9 юни, от 19 часа. Следват още две представления по същото време на 10 и 11 юни, както и едно дневно представление за удобство на балетни трупи и балетни училища, в 15 часа на 11 юни.
Билетите са в продажба на билетния център на Софийска опера и балет, както и на eventim.bg, operasofia.bg и klikshop.bg. Цените са обичайните за премиерен и нормален спектакъл.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *