Музей „Георги Баев“ отваря врати тази есен в Бургас

|
Напълно завършено е строителството на изцяло обновената къща-музей, посветена на твореца Георги Баев. В нея ще бъдат изложени над 40 от картините на художника, които в момента се намират във фонда на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. Обновената къща-музей се намира на бул. „Демокрация“  и от септември ще отвори вратите си за жителите и гостите на града. Къщата-музей е изцяло реновирана, а строителството и ремонтните дейности са съобразени с музейното предназначение на сградата. Тя разполага с топла изолация, сменена дограма и е изцяло пригодена за хора в неравностойно положение. Предстои музеят да е напълно оборудван с компютри, стелажи, окачващи механизми за картини, специално осветление и всякакви приспособления, необходими за функционирането на галерията. Ще бъде закупена и модерна презентационна техника за залите и двора на къщата-музей.

Интересно около сградата е не само нейната реставрация и трансформация, а и функционалността на всичките й прилежащи части. Освен експозициите, които ще бъдат разположени вътре в самата къша, в двора на музея ще бъдат излагани гостуващи изложби и ще се провеждат различни културни събития, които естествено ще допълват артистичния колорит на галерията-музей и ще го превърнат в предпочитано за любителите на изкуството място.

Според община Бургас реализацията на този дългоочакван проект ще постави още по-категорично Бургас на културната карта на Европа и ще придвижи града с още една крачка напред към спечелване на битката за Европейска столица на културата през 2019г.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *