Музикален звездопад на Аполония

|
Традиционно силна е музикалната програма на "Аполония". Разделена между камерните концерти в Археологическия музей, концертите в Амфитеатъра и джаз нощите в клуб ОББ, тя често е силно еклектична.
Археологическият музей зарадва почитателите на камерката музика с рецитал на Людмил Ангелов на 30 август и камерен концерт на "Trio d`Ante Vienna" (31 август).
Вчера концертите дори бяха два - на Иван Герасимов и Маргарита Илиева и на беларусеца Иван Каризна - виолончело.
Иван Герасимов започва да учи фагот в НМУ "Любомир Пипков" през 2002. Година по-късно е първи фагот на Младежката филхармония - София, а през 2004 г. печели първа награда на Международния конкурс "Млади виртуози". Участва в концерти в музея "Земята и хората", във Военния клуб в София, свири като солист на симфонични оркестри, между които Държавния симфоничен оркестър, Санкт Петербург, Русия. През 2006 г. е избран да представи България на конкурса "Млад музикант" на Евровизия във Виена и получава покана от проф. Михаел Верба да продължи музикалното си развитие във Виенската консерватория. Печели награди в редица конкурси, между които "Млади български таланти". От 2007 г. е студент в НМА "Панчо Владигеров".
Маргарита Илиева учи пиано в НМУ "Любомир Пипков" в класа на Емилия Канева. От 2005 г. е студентка в НМА Панчо Владигеров при проф. Стела Димитрова-Майсторова и Илия Чернаев. Участва в редица майсторски класове на изтъкнати музиканти като проф. Валдемар Войтал, Ал. Струков, проф. В. Чучков, Анжела Тошева, проф. Т. Поддубная, трио Алтенберг и други.

Участието й в различни национални и международни конкурси й донася многобройни награди, сред които Първа награда на конкурса "Албер Русел", Първа награда на конкурса "Лист - Барток", Първа награда на конкурса "Млади музикални дарования" и други.
Trio d`Ante Vienna (Валя Дервенска цигулка Теодора Митева виолончело Донка Ангачева пиано) е създадено през 2003 г., след като музикантките завършват специален курс на обучение при професорите от Виенския университет по музика Хайнц Меджиморец (Haydn Trio Wien) и Юри Смирнов (Brahms Trio Wien). През 2005 г. триото взема участие в майсторски класове на Европейската академия за камерна музика - Е.М.С.А. при доцентите Х. Байерле, Й. Майсл, Х. Рихтер, А. Куюмджиян, Е. Хьобарт. Следват майсторски курсове под патронажа на проф. Хайнрих Шиф. Като член на организацията Live Music Now, която носи името на Йехуди Менухин, клавирното трио получава ангажименти в Гърция, Австрия, Хърватска, Испания; трите дами свирят с голям успех в Glaeserner Saal в Музикферайн, Ратхаус, Брукнерхаус Линц, Инсбрук и в Casa de la Musica в Кито, Еквадор.

През 2007 г. Trio d`Ante Vienna печели първа награда на 17-ия Международен конкурс по камерна музика в Солун, Гърция. Предстоят изяви в Австрия, Испания и Швейцария.
След откриването на 25-ото издание на Празниците на изкуствата, меломаните имаха възможност да се насладят в Амфитеатъра на "Старо имане" - най-новия спектакъл на ансамбъл "Пирин" (30 август). Спектакълът е в две части: "От мъка иде твойто име" показва по завладяващ начин песните и танците, посветени на освободителните борби в югозападните български земи. Това е атмосфера на горест, но и на твърдост, на болка, на сила и човешко достойнство.
"Хляб, сол и вино" поставя акцент върху основните метафори на живота и на неговото утвърждаване. Пресъздадени са фолклорни образци от цялата етническа територия на България, в които се преплитат обреди и митология, труд и веселие.
На 31 август Стефан Вълдобрев и Националния отбор, с участието на Иван Лечев и Христо Мутафчиев, както и концертът на Орлин Павлов с Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов - Еко (контрабас) и Димитър Семов (ударни) вдигнаха високо летвата на музикалната програма. Последните представиха в клуб ОББ поразяваща "програма", включваща както класически стандарти, така и джазови интерпретации на парчета на Майкъл Джексън и Ванила Айс.
Преди това, на 30 август, триото китари Иван Лечев, Цветан Недялков и Веско Койчев направи истински фурор.
Не останаха разочаровани и почитателите на Гравити Ко. - групата се вихри на сцената на Амфитеатъра вчера, а в малките часове на нощта музикалният финал бе отреден за братята Александър и Константин Владигерови - "Wladigeroff Brothers & Band", които наблегнаха на авторски композиции от албума "Wanderer in Love".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *