„Музиката на Америка” – нов цикъл от концерти на софийска сцена

|
Музиката на Америка” – така се нарича най-новата инициатива на „Кантус Фирмус”, фондация „Америка за България” и Класик ФМ радио. Това е цикъл от концерти с участието на „Класик ФМ М-Тел” оркестър, който ще стартира през следващия сезон. На софийска сцена ще бъдат представени емблематични имена на американската музикална култура.

Всеки от 5-те концерта ще бъде посветен на специална тема. Някои от тях са „Началото на класическата школа – Джордж Гершуин”, „Майсторите на 20 век”, „Орекстровата традиция на Америка” и др. Специално внимание е отделено на филмовата музика. Най-известните филмови партитури на Джон Уйлямс ще прозвучат в интерпретацията на младия американски диригент Филип Клайн.
В рамките на музикалния цикъл за първи път у нас ще гостуват световно признатата цигуларка Мидори, както и дългогодишния концертмайстор на Нюйоркската филхармония Глен Диктеров. Програмата предвижда и майсторски клас на Мидори с млади български таланти, които ще бъдат избрани с прослушване.
„Музиката на Америка” ще даде възможност за изява и на някои от най-обичаните български музиканти – Людмил Ангелов, Светлин Русев, Максим Ешкенази и др.

Новият цикъл се организира с генералното спонсорство на фондация „Америка за България”. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от целите на фондацията е да подкрепя частната инициатива в изкуството и културата. Мисията на Фондация „Америка за България” е насочена към постигане на по-високо признание на българските творци в страната и чужбина, насърчаване на изявата на родните ни таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. Чрез най-новия цикъл концерти Кантус Фирмус и Фондация „Америка за България” имат амбиция да дадат възможност на българската публика да се запознае и с най-добрите образци на американското изкуство и култура.
Желанието на организаторите е поредицата да продължи и през следващите години.

Продажбата на абонаментни карти и билети за „Музиката на Америка” ще започне на 1 септември 2010 на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”, както и на сайта www.ticketsbg.com.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *