Музика и танци на площад Народно събрание

|
На 29 май Дните на студентската култура бяха под знака на музиката и танците.
Още от сутринта "Фолклорна академия" събуди интерес на минувачи и чуждестранни туристи с програмата си "Как да се научим да играем българско хоро за 30 минути".
Следобяд на площад Народно събрание пред Националния студентски дом три състава: Академичният фолклорен ансамбъл, Студентският танцов състав при Аграрния университет и Студентският танцов състав при Университета по хранителни технологии (Пловдив) изнесоха танцов спектакъл, увличайки накрая зрители и минувачи в едно общо хоро.
Бяха поднесени цветя и венци пред паметната плоча на входа на Студентския дом. Тази паметна плоча беше поставена и осветена миналата година в чест на 70 годишнината от построяването на Дома. През тази година се отбелязват 100 години от полагането на основите на фонда за построяване на сграда на Студентския клуб. Беше прочетен и Поздравителен адрес от Министъра на образованието Игор Дамянов.
Камерният хор при Факултета за начална и предучилищна педагогика при СУ "Св. Климент Охридски" с диригент Венеция Караманова изпя няколко песни на площада пред Студентския дом, след което всички се качиха на последния етаж на Дома, където тържествено беше открит новият Студентски клуб. Този етаж, заедно с терасата от дълго време беше запуснат и неизползван, но след основен ремонт отново може да приема студенти и гости. Камерният хор изнесе концерт, последван от концерт на Духов квинтет на студенти от Музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", които показаха за какво може да се използва новият клуб. Малко неудобство е, ако времето е дъждовно или ветровито - трябват щипки за прикрепване на нотните листа, но и изпълнителите и публиката посрещаха с чувство за хумор моментите, в които вятърът се заиграваше и се опитваше да отнесе листата.
Концертите създадоха много добро настроение, подготвяйки гостите за последвалия коктейл, който също показа, че новият клуб може да се използва и за купони.
 

Танци на площад Народно събрание. Снимка © Мартин Митов Танци на площад Народно събрание. Снимка © Мартин Митов


Танци на площад Народно събрание. Снимка © Мартин Митов Общо хоро на площад Народно събрание. Снимка © Мартин Митов


Камерен хор при Факултета за начална и предучилищна педагогика при СУ - концерт на площада. Снимка © Мартин Митов Камерен хор при Факултета за начална и предучилищна педагогика при СУ - концерт на терасата. Снимка © Мартин Митов


Духов квинтет от Музикалната академия - концерт на терасата. Снимка © Мартин Митов Студентският дом и вече обитаемата му тераса. Снимка © Мартин МитовКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *