“Мъжете, които мразеха жените” – в очакване на продълженията

|
"Мъжете, които мразеха жените" е заглавието на първата книга от трилогията "Милениум" на шведския писател и журналист Стиг Ларшон. Изградена като криминале, тя далеч надхвърля характеристиките на обикновен детективски роман и за кратко време се превръща в световен бестселър.
"Милениум" е малък вестник, чиито издатели се стремят да представят обективно и безпристрастно икономическото положение в страната и не се боят да разследват, докато истината излезе наяве. Покрай случай с богат бизнесмен обаче вестникът е осъден за клевета и главният му редактор Микаел Блумквист е принуден да се оттегли за известно време от медийното внимание.
Шумният процес предизвиква интереса на индустриален магнат, който цял живот търси мистериозно изчезналата си племенница и който решава, че Микаел може да разнищи случая. В завръзката междувременно се вплитат още лица и сюжетни линии и романът се превръща в прецизен разрез на части от съвременното шведско, а и не само, общество.
Криминалната интрига е заплетена майсторски и не отслабва хватката си върху интереса на читателя до последните страници. Ларшон е наблегнал и върху проблема с насилието върху жени, умело разкривайки психологическите и социалните му черти. Особено внимание отделя за тенденциите в съвременните медии и открито излага идеите си за икономическата журналистика.
Авторът не доживява да види отпечатана трилогията и умира от сърдечен удар на петдесетгодишна възраст. Носят се слухове, че смъртта му не е случайна и е свързана с дейността му на разследващ журналист, което още повече увеличава интереса към романите. По първият от тях тази година бе заснет и филм.
"Мъжете, които мразеха жените" е притегателна като магнит от мига, в който прочетеш първите страници. Към изключително интересния сюжет се добавя майсторското изграждане на образите - ярки и живи, на моменти дори невероятни, но неизменно реалистични и правдиви; интересни, изкусителни, плътни характери, особено тези на жените.
Забележителен е и стилът на автора, който с невероятна лекота рисува многопластови, проницателни картини и разсъблича пред читателя идеала за шведското общество, оставяйки го зъзнещ пред изумените ни погледи, очакващи идеал за съвършенство, а получаващи картина на проядено, изгниващо кълбо от корупция, политически и икономически престъпления.
Единственият недостатък на романа е в това, че се изчита бързо и оставя глад за продълженията - “Момичето, което си играеше с огъня” и “Кралицата от двореца на въздушните течения”, които се надяваме с най-скоро време да бъдат издадени от издателство "Колибри".
 

„Мъжeтe, които мразеха жените“ можете да закупите с намаление от виртуална книжарница "Словото".Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *