“Място за лепене” се открива в Дома на хумора и сатирата

|
На 19 октомври от 17:30 ч. в зала 5 на Дома на хумора и сатирата в Габрово ще бъде открита изложба от плакати на младия график Ненко Атанасов, която самият автор находчиво е нарекъл „Място за лепене”.
Гостуването на художника във Веселата къща не е случайно – миналата година журито на XVII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2005 оцени по достойнство яркия му талант и заслужено му връчи специалната награда на Министерството на културата в раздел „Плакат”. Сега Домът на хумора и сатирата става домакин на неговата първа самостоятелна изложба, включваща 30 цветни плаката на различни актуални теми – общуването между хората, равноправието, толерантността, правата на човека, екологията, политиката, изкуството, новите технологии, заплахите за човечеството.
На вернисажа на изложбата музикални поздрави към художника и гостите ще поднесе младият габровски цигулар Христофор Михайлов.
 
„Има само едно нещо, по-велико от логиката, и това е въображението. Това го е казал Айнщайн. Аз бих допълнил: малцина са тези, които притежават и талант да го материализират. Ненко е един от тях” - казва доц. Георги Янков, преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация” в Национална художествена академия в София.
Ненко Атанасов е роден в София през 1978 г. Завършва Средното специално художествено училище за приложни изкуства в столицата, където учи аранжиране. През 2003 г. се дипломира с магистърска степен по специалността „Плакат” в Националната художествена академия. За кратко време успява да реализира внушителен брой свои художествени проекти и не престава да търси възможност за нови творчески изяви. Негово дело е графичният дизайн на интернет-страници, годишни бюлетини, каталози и цялостни рекламни пакети на сериозни институции-възложители като Българската търговско-промишлена палата, Министерството на транспорта, Българският олимпийски комитет, Съюзът на българските филателисти, Български пощи, Националната агенция за професионално образование и обучение и др. През 2004 г. участва в IV-то Международно триенале на сценичния плакат в София и в плакатна изложба на тема „За един по-добър свят” в Двореца на нациите в Женева. В националния конкурс за лого и мото на България представя свой проект, който е харесан и откупен от БТТП. Нарежда се сред петимата финалисти в конкурса за лого на кандидатурата на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г. Печели първа награда в конкурса за плакат на Информационния център на Европейския съюз в София. Още с първото си участие в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово през 2005 г. става лауреат на специалната награда за плакат.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата – ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *