Наближава лятната Аполония 2003!

|
Празниците на изкуствата Аполония 2003 в Созопол бяха повод за днешната пресконференция (6.08.) в бизнесцентъра на Електроимпекс. Програмата на фестивала представи Маргарита Димитрова, артистичен директор на фондацията.
Тазгодишната лятна Аполония започва на 31 август първо с откриването на изложбите в художествената галерия на Созопол. Следва специално изпълнение на Ансамбъл Пирин с концерт-спектакъл, специално подготвен за Аполония. Спектакълът е посветен и на 70-годишнината на ръководителя на ансамбъла Кирил Стефанов. Пълната програма можете да откриете на адрес apollonia.dir.bg/2003. Над 60 са проявите на фестивала тази година. Тук ще се спрем само на основните акценти и най-важните, според нас.
Интересен и предизвикателен експеримент очаква зрителите на 2 септември в читалището. Фондация "Сцена Балкани", Смолянския театър и община Смолян ще представят проекта на проф. Азарян "Телефонна кабина". Това е пиеса на сръбския автор Я. Маркович в която 8 персонажа ще бъдат представени от 4-ма режисьора от различни балкански страни. Голямото предизвикателство и риск за Аполония е, че работата по проекта започва на 20 август, т.е. режисьорите и актьорите разполагат само с 10 дена за подготовка.
На 3 септември Драматичен театър Бургас ще представи на Созополска сцена за пръв път пиесата си "Зима". Интересна премиера "DUBBING №4" е подготвил и Пламен Дойнов същия ден малко по-късно в Художествената галерия - за новата си книга"Кафепоеми", писана по менютата на будапещенските кафенета – изпята, изиграна, изтанцувана сред обилния аромат на силно кафе.
Сякаш за да докаже, че противно на често повтаряното напоследък мнение, че нямаме свое кино в последните години в програмата на Аполония 2003 широко е застъпено и българското кино, включително и с няколко премиерни прожекции.
На 4 септември в Амфитеатър Аполония за първи път в България ще изнесе концерт световно известната формация на Никола Паров "Balkan Syndicate" (Унгария).
На 5 септември феновете на Теодосий Спасов могат да го чуят и видят с новата му формация "Теодосий Спасов Трио" в Амфитеатъра.
На 6 септември, Денят на съединението, е гвоздеят на тазгодишната Аполония - награждаването на Мариус Куркински с наградата Аполон Токсофорос. Мариус преди месец получи и награда за моноспектакъл на Международния фестивал в Преспа, която включва и представяне на "Сънят" в Париж на 27.03.2004, а българските му фенове ще могат да видят отново фрагменти от тази и други пиеси в читалището на Созопол. Същият ден е премиерата на книгата от и за Хайтов, издание на "Слънце". След това е концертът на духова формация Нона "Иде духовата музика" под диригентството на Наньо Чолпанов.
На 7 септемви новата формация на Ангел Заберски младши за втори път ще излезе на сцена, този път в Амфитеатър Аполония, като подготвя и нови неща, не само тези които чухме и видяхме в Банкя.
На 8 септември ни очаква премиерата на "Ромео и Жулиета" на Пловдивския драматичен театър с режисьор Галин Стоев, а почитателите на класическата музика могат да посетят концерта на Стефан Камиларов и Катя Владигерова, който също ще е първи в България.
Лятната Аполония 2003 традиционно ще завърши с концерт на камерен ансамбъл "Софийски солисти", като преди него интересен концерт предлага мандолинен квартет Сезони - с класически репертоар.
Тази година отново ще има фестивално радио "Аполония" на честота 106.1 УКВ, което ще бъде реализирано от РФИ-България в студио, изградено в къщата на Александър Мутафов. В София горещи новини от Созопол слушателите могат да чуят и на 103.6 УКВ. RFI е радиото с най-много награди от конкурса Осмата муза и за пореден път доказва своята съпричастност към българската култура.
Генерален спонсор на тази Аполония отново е Мобилтел, а "Словото" както винаги ще ви предлага ежедневни репортажи от събитията в Созопол.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *