Наградата Хеликон за нова българска художествена проза 2003

|
На 11 декември в НДК в Литературното кафене, стопанисвано от книжарници "Хеликон", в рамките на Коледния панаир на книгата, се представи годишната литературна награда за българска художествена проза. Наградата се връчва за втора поредна година и организаторите от "Хеликон" се надяват да се превърне в традиционна. Журито в състав: председател Бойко Ламбовски, Алек Попов (миналогодишният носител на наградата), Георги Борисов, Георги Чаталбашев и Красимир Кръстев единодушно присъдиха статуетката с форма на орел на Константин Илиев и "Поражението", съвместно издание на ИК "Жанет - 45" и "Факел".
Награждаването протече в импровизиран план, като членове от журито споделиха своето виждане за съвременната българска литература и наградената творба. Бойко Ламбовски отбеляза връщането на българските писатели към литературата от мемоарен тип, навлизането в собствената и историческата памет, знак за социално съзряване и омъдреност. Георги Борисов сподели, че наградата на "Хеликон" е повод да се обърне внимание на българските автори, които не са малко и които заслужават, според качеството на отпечатваните творби, да бъдат оценявани наравно с чуждите.
Награденият автор е познат предимно с драматургията си. Книгата, определена като "високо художествена и елегантно написана", е документален роман, събрал живи разкази за върволицата случки и събития, преминавали през съзнанието на писателя.
"Писането на проза е самотна работа - сподели К. Илиев, в този смисъл ценя особено много тази награда."
Останалите номинирани можете да видите на страницата за наградата на "Хеликон".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *