Наградените от конкурса “Очи за себе си”

|
За трета поредна година на 1-ви април в галерия "Актив Арт" - Варна се връчиха наградите от приключилия конкурс "Очи за себе си".
Традиционният вече конкурс е за хумористично произведение, в което авторите гледат на себе си и света с чувство за хумор и самоирония. Спонтанно възникналата идея идва от галерия "Актив Арт" и галеристката Ваня Маркова, която вече 6 години провежда конкурс за фотография "Око за другите". Литературният конкурс се организира съвместно от "Актив Арт" и сайт за нова българска художествена литература ХуЛите.
За първа година награждаванията в двата конкурса бяха извършени отделно. На 31 март своите наградите получиха фотографите, а на 1-ви април галерията събра участниците в "Очи за себе си" и приятели и почитатели на ХуЛите. Церемонията по награждаването беше непренудена и премина сред много смях и закачки. Ваня Маркова разказа една комична ситуация, която тя неволно е създала и която й е дала идеята за този конкурс. Тя и Найден Найденов (главен администратор в ХуЛите) връчваха наградите на всички призьори, а Светла Стайкова (публикуващ администратор в ХуЛите) ги обявяваше.
Тази година журито в състав Ели Видева (поет, председател на Клуба на дейците на културата - Хасково), Ваня Маркова ("Актив Арт") и Найден Найденов (ХуЛите) излъчи по две първи и две втори места в отделните категории "Поезия" и "Проза" и по три поощрителни награди от всяка категория, като една от поощрителните награди беше за произведение с най-много високи оценки, дадени от читателите (без да се включват тези произведения, които са сред другите наградени).
 
Наградените в категория "Поезия":
1. Райчо Русев - "Ми казаха..."
2. Маргарита Панайотова - "Нация техническа"
Поощрения:
Ангел Чортов - "Жената се замисли и заплака"
Христо Недялков - "Малка вопъл-поема"
Дора Господинова - "Среща" - с най-много високи оценки от читателите
 
Наградените в категория "Проза":
1. Петър Делчев - "22 асти"
2. Пламен Лакеров - "Реквием за едно приятелство"
Поощрения:
Десислава Тенева - "Една седмица в социалната служба"
Евгения Маринчева - "Три истории с братовчедка ми"
Деница Дилова - "Винету, мазния клиент и сервитьорката..." и "Любовна терапия"
 
Ваня Маркова от името на галерията връчи и още няколко специални награди. За принос към хумористичния жанр в сайт ХуЛите призове получиха Маргарита Панайотова (Kalina), Албена Соколова (една от trite_gaidi), Павлина Йосева (pin4e) и Prishylec.
След "официалната" част купонът продължи до ранни зори с много хумор, с песните на поетесата с китара Геновева Цандева (специално пристигнала от Пловдив), с още песни, изпълнени от Пламен Лакеров и Камелия Кондова, с много поезия и смях. Традиционно тази среща на 1-ви април събира много хора от цялата страна и даже от чужбина, които иначе се познават предимно виртуално.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *