Наградените филми на “Златен ритон” 2010

|
Журито на ХVІІI Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" награди “Отец Иван и неговите деца” и анимационния филм “Дорога”.
Журито бе в състав Панайот Панайотов – председател, и членове – Боряна Пунчева, Мария Траянова, Златин Радев и Никола Лаутлиев.

ЗЛАТЕН РИТОН за документален филм получи филмът “Отец Иван и неговите деца”, сценарист Христо Илиев, режисьор и продуцент Георги Стоев - Джеки. За яркото позитивно внушение и повика за съпричастност, които се излъчват от филма и неговите герои, въпреки предразсъдъците на заобикалящото ги недоброжелателно общество.

ЗЛАТЕН РИТОН за анимационен филм отиде при филма “Дорога”, режисьори Сотир Гелев и Алекс Филипов, продуцент Пенко Гелев - за оригиналната сюрреалистична визия за пътя, по който всички вървят.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО бе присъдена на документалния филм “Ахилесовата пета”, сценарист и режисьор Станислава Калчева, продуцент Христо Христов - за майсторското проникване в духовния и интимен свят на един български автор от европейски мащаб.

Награда за режисьор се присъжда на Адела Пеева и Антоний Дончев, режисьори на филма “Кметът” - за убедителното разкриване на образа на един достоен българин в една драматична епоха.

Награда за художник-постановчик на анимационен филм се присъжда на Симеон Сокеров - за виртуозно боравене с различни анимационни техники във филма “Пет пъти”.

Наградата на Община Пловдив се присъжда на Константин Занков - за операторските му постижения във филма “Класификация на спомени”, режисьор Костадин Бонев.


Наградата за дебют се поделя между документалния филм “Бетонни фараони”, сценарист и режисьор Йордан Тодоров - за задълбоченото наблюдение на група колоритни герои, което променя стереотипната представа за една етническа общност; и анимационния “Paralyzed”, сценарист и режисьор Огнян Костовски - за адекватното възраждане на една изключително сложна филмова техника - анимиране на жив актьор.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ в категорията документално кино се присъжда на Стефан Иванов - за цялостното визуално решение на филма “Пътят пред нас” и на Аделина Попнеделева - за филма “Fresh” - за експерименталното решение при изобразяването на един социален типаж, продукт на българското съвремие.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ в категорията анимационно кино се присъжда на филма “Приказка”, сценарист, режисьор и художник Йордан Лазаров - за остроумието и модерния визуален стил и на филма “Храс!”, сценарист, режисьор и оператор Благой Костов - за уместното съчетаване на техниката и сюжета при разкриването на един глобален проблем.

Награда на Съюза на българските филмови дейци се присъжда на филма “Изгубени в затворената линия“, режисьор Константин Занков.

Награда на Гилдията на кинокритиците към СБФД се присъжда на филма “Иван Георгиев – Рембранда“, режисьор Анна Петкова.

Награда на Българска национална филмотека се присъжда на филма “Г-н Гладстон и българите”, режисьор Михаил Мелтев

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА на Културен център “Тракарт” ЗЛАТНА ФИАЛА се присъждана филма “Ти помниш ли...“ и за цялостно творчество на режисьора Мая Вапцарова.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *