Наградите на 17-ия София Филм Фест

|
17-ият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 246 филма от 49 държави. Над 300 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

На 16 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.Голямата награда „ФОКУСФОКС“ за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, изразяваща се в 10 000 евро постпродукционни услуги от унгарското студио „Фокусфокс“, се присъжда на филма Oh, Boy (Германия) с режисьор Ян Оле Герстер.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО (диплом и статуетка) се присъжда на филма „Последният Елвис” (Аржентина) на режисьора Армандо Бо.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъжда на Адам Леон за филма „Дай плячката! (САЩ).

НАГРАДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ, осигурена от Фондация „Роберт Бош“, LVT, Камера и Чучков Брадърс, се присъжда на филма „Парафиненият принц” (България) на режисьора Павел Веснаков.“

НАГРАДАТА МИЛЕНИУМ ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Карле Ахо (продуцент, Финландия) и членове Ана Морейра (актриса, Португалия) и Илиян Метев (режисьор, България) на филма „Машина за заличаване на всичко” (Грузия-Германия) на режисьорката Тинатин Гурчиани.

Документалното жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Цветанка” (Швеция-България) на режисьора Юлиян Табаков.

НАГРАДАТА “ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с председател Дюри Дърст (продуцент, Унгария) и членове Росица Вълканова (продуцент, България) и Дени Коте (режисьор и продуцент, Канада), на филма „Зад хълма” (Турция-Гърция) на режисьора Емин Алпер.

НАГРАДАТА на Гилдията на българските кинокритици за балкански филм се присъди на филма „Чистилище” (Турция-Франция-Германия) на режисьорката Йешим Устаоглу.

НАГРАДАТА “КСБ БЪЛГАРИЯ” ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, определена от жури в състав Тудор Джурджу (Румъния, директор на международния филмов фестивал Трансилвания в Клуж), Стефан Лаудин (Полша, директор на международния филмов фестивал във Варшава) и Елма Татараджич (Босна и Херцеговина, програматор на международния филмов фестивал в Сараево), се присъди на филма „Отчуждение” (България) на режисьора Милко Лазаров и изпълнителния продуцент Христо Живков, продукция на Българската национална телевизия.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Александра Завия (Австрия), Ейтне О’Нийл (Франция) и Пенка Монова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „Месец в Тайланд” (Румъния) на режисьора Паул Негоеску.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА на 17-ия София Филм Фест бе избрана от филмите в Международния и Балканския конкурс. Публиката избра за свой фаворит „Кръгове” (Сърбия-Германия-Франция-Хърватия-Словения) на режисьора Сърдан Голубович.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала, с почетен член актрисата Лидия Инджова, определи за най-добър филм от Международния конкурс „Последният Елвис” (Аржентина) на режисьора Армандо Бо.

На церемонията бе връчена СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на Асоциацията на филмовите продуценти в България на изпълнителния директор на немския фонд МДМ – Манфред Шмид. В течение на годините той и ръководената от него организация последователно и убедено вярваха в качеството на българските филми и подпомогнаха реализирането на 12 от тях.

На 17-ото издание на международния София Филм Фест бяха връчени следните НАГРАДИ НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино:

ИЦХАК ФИНЦИ, актьор (България)

КОСТА-ГАВРАС, режисьор (Франция)

ПАОЛО и ВИТОРИО ТАВИАНИ, режисьори (Италия)

ЙОС СТЕЛИНГ, режисьор (Холандия)


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *