Наградите на 8-ия Международен София Филм Фест

|
Основната програма на 8-ия София Филм Фест приключи на 14 март 2003 г. Бяха представени 144 игрални, документални и късометражни филми от цял свят. Церемонията по награждаването се състоя на 14 март в зала 1 на НДК.
 
Международното жури в състав:
Джери Шацбърг (САЩ) – председател, режисьор
Бабак Паями (Иран) - режисьор
Корнел Мундруцо (Унгария) - режисьор
Самуел Финци (България-Германия) - актьор
Марта Кондова (България) - актриса
присъди:
 
ГОЛЯМАТА НАГРАДА ‘STELLA ARTOIS’ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс на филма: РЕКОНСТРУКЦЯ и режисьора КРИСТОФЪР БОЕ.
Наградата е диплом и парична премия от 5000 евро, осигурени от Стела Артоа.
Наградата връчва председателят на Международното жури Джери Шацбърг.
 
СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО на филма ЛЯТО В ЗЛАТНАТА ДОЛИНА и режисьора СЪРДЖАН ВУЛЕТИЧ. Наградата връчва Самуел Финци от Международното жури.
Наградата е диплом.
 
НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ се присъжда на филма ЖИВОТ СЪС СОФИЯ и режисьорката СВЕТЛА ЦОЦОРКОВА.
Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро, се осигурява от ирландското уиски Jameson и Европейската координация на филмовите фестивали. Наградата връчват Ашлинг Уорд от Irish Destillers и Марта Кондова от Международното жури.
 
НАГРАДАТА КОДАК ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ се присъжда на филма МИЛА ОТ МАРС в лицето на режисьорката ЗОРНИЦА СОФИЯ и операторите РУМЕН ВАСИЛЕВ И АЛЕКСАНДЪР КРУМОВ.
Филмът е избран от гостуващите фестивални директори, международна преса и разпространители.
Наградата (диплом, статуетка и филмов негатив на стойност 3000 USD, осигурен от КОДАК) връчват Питър Бойс, генерален мениджър на КОДАК за развиващите се пазари (emerging markets) и изпълнителният директор на Бояна Филм ЕАД Евгений Михайлов.
 
НАГРАДАТА ‘NO MAN’S LAND’ ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма ОТЧУЖДЕНИЕ и режисьора НУРИ БИЛГЕ ДЖЕЙЛАН. Наградата - диплом и кашон вино NO MAN’S LAND връчва Чедомир Колар – продуцент на филма No Man’s Land (“Ничия земя”).
 
НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за най-популярен филм на фестивала се присъжда на филма ДОГВИЛ, режисьор ЛАРС ФОН ТРИЕР.
Наградата (диплом и парична премия от 1000 евро, осигурени от Обединена българска банка) се връчва от Людмил Каравасилев от ОББ на българския дистрибутор на филма. Той изтегля и 3 печеливши ваучера с предметни награди за зрители, гласували за филма.
Наградата ще получи представител на РАДИВИЖЪН, дистрибутор на ДОГВИЛ за България.
 
Жури на ФИПРЕССИ (Международната федерация на филмовата критика) в състав:
Марк Льопоавр – Objectif Cinema (Франция)
Данко Жешич – Lice, Dolce Vita (Сърбия и Черна гора)
Петя Александрова - сп. „Лик”(България)
присъди:
 
НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на режисьора СЪРДЖАН ВУЛЕТИЧ за филма ЛЯТО В ЗЛАТНАТА ДОЛИНА. Наградата връчва Председателят на журито Марк Льопоавр.
 
НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ОПЕРАТОР НА БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ на Асоциацията на българските оператори, избрана от гостуващите фестивални директори и международната преса, се присъжда на оператора СТЕФАН КУЦАРОВ за филма ШАНТАВ ДЕН.
Наградата връчва председателят на Асоциацията Георги Николов. Отличеният оператор ще бъде командирован за сметка на Асоциацията на Международния фестивал за операторско майсторство “Братя Манаки” в Македония през 2004 г.
 
НАГРАДАТА “ГОРЧИВАТА ЧАША” на факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет „Св. Климент Охридски” се присъжда на филма ЦЕЛУВКАТА НА ЖИВОТА в лицето на Емили Йънг – сценарист и режисьор, с мотивация: „За майсторско боравене с филмовото време, за органичното вплитане на ретроспекции и интроспекции в цялостното драматургично изграждане на филмовия разказ”.
 
НАГРАДАТА НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ГИЛДИЯ за най-добър български късометражен филм от конкурса JAMESON се присъжда на филма “Живот със София”, реж. Светла Цоцоркова.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *