Наградите от националния конкурс на името на Пенчо Славейков

|
На 27 април в местността “Славейкови дъбове” в кв. Лозенец на София се състоя награждаванете от литературния конкурс на читалище “Пенчо Славейков” и честването на рождения ден на големия български поет и патрон на читалището.
Съорганизатори на проявата са и Съюзът на българските писатели и Столичната община.
В поетичната надпревара са участвали 173 поети от всички възрасти, от цялата страна (даже и живеещи в чужбина) с 579 стихотворения, които са оценявани от жури в състав: поетът Евтим Евтимов (председател), литературният критик Благовеста Касабова и поетесата Романьола Мирославова.
Лауреатите на наградата на името на Пенчо Славейков са: с първа награда (грамота и 300 лв.) – Мария Николова, втора награда (грамота и 200 лв.) – Валери Станков, трета награда (грамота и 100 лв.) – Росен Александров. Наградите връчваше Георги Белчев (председател на комисията по култура в Столичната община и шеф на Столичната библиотека).
Специални награди (грамоти и специално изработени часовници) на читалище “Пенчо Славейков” получиха Мартин Петков, Таня Тодорова, Яна Цанева, Дарина Лалева, Мария Бакърджиева. Отличия получиха Славимир Генчев, Павлина Каналиева, Харалампи Харалампиев, Христина Димова.
Водещ на церемонията беше Петър Софрониев, а малките танцьорки от фолклорен състав “Хоп-троп” към читалището внясаха допълнително весело настроени. Слово произнесе и председателят на журито Евтим Евтимов.
В същата местност (сега и детска площадка) е било градина на Петко и Пенчо Славейкови, любимо място за отмора, срещи и разговори, на това място са написали немалко от своите произведения.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *