Над 15 късометражни филма от 10 държави бяха отличени на 8-ия международен фестивал за късометражно кино в Балчик

|
Осмото издание на фестивала ще се запомни с рекордния брой филми в състезателната програма и най-много премиерно излъчени в България заглавия.

Над 250 филма от цял свят се състезаваха в конкурсната програма на FILM PALACE FEST в Балчик. Една седмица кино, музика и споделени идеи и емоции – това получиха гостите, зрителите и участниците в най-голямото културна събитие за лята 2010 - FILM PALACE FEST в Балчик. Голямата награда на 8- мия международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE в Балчик за игрален филм спечели италианският филм “War” на режисьорa Паоло Сасанели. В категорията игрален филм журито присъди и две специални награда – за автстралийския “Into my arms” и на немския “Father language”.

Състезанието между селектираните филми тази година се състоя в три конкурсни програми - Mini It, Sony It, Music and Commercial It. В рамките на тези категории бяха връчени награди за Игрален филм, Документален филм, Анимация, ТВ филм, Реклама, Музикално видео, Научно - популярен филм. Във всеки конкурсен раздел специално избраното тричленно жури раздаде награди за най-добрите филми.

НАГРАДИ:
В конкурса Music and Commercial IT журито, което оценяваше рекламните и музикални клипове бе с председател Джи Лии /криейтив директор Google/ и членове Иво Христов и Наско Русков.
Голямата награда в категорията рекламен клип получи трейлъра на 17 - ият филмов фестивал “Рейнданс”, английското видео “Film to die”.
Голямата награда в категорията музикален клип отиде при французина Франсоа Вожел за клипа “After the rain”.

Конкурса Sony It.
Жури в състав председател Иво Драганов и членове Румяна Петкова и Иван Цонев избираха най-добрите телевизионни, документални и научно популярни филми.
Голямата награда за документален филм журито присъди на филма „Благодаря ти скинхед момиче” в лицето на Шарън Уудуърд.
Голямата награда за телевизионен филм журито присъди на филмовата поредица на бТВ „Бетонни градини” в лицето на разследващата журналистка и режисьор Генка Шикерова и оператора Борис Пинтев.
Журито в тази категория специално отбеляза филмите „10 години до Нешвил” на Катаржина Тржаска, както и значимостта на поредицата на журналиста от бТВ Канна Рачева „Извор на съкровища”.

В конкурсната програма Mini IT се състезаваха десетки анимационни и игрални филми, които бяха оценявани от жури: председател професор Лоренцо Дамян и състав Кейт Тейлър, Райнер Щрекер, Весела Денчева и Иван Богданов. Голямата награда за анимационен филм спечели френската анимация “RU” на режисьорът Флорентин Грелие. Специалната награда на журито в тази категория спечели аржентинския “The employment”.

В дните на фестивала Балчик се превърна в арена на още един конкурс, който беше провокиран от един от спонсорите на фестивала SONY ERICSSON – за заснемане на short film, заснет с помощта на новите 3D мобилни телефони на компанията. Десетки гости на фестивала направиха първите си опити в късометражния жанр, а наградата - последен модел телефон SONY ERICSSON спечели Ивайло Минчев, който призна, че задачата е била трудна, но истински вълнуваща.

В рамките на фестивала гостите участваха и в специална томбола за наградите на Мини Купър.

В обявения от продуцента на фестивала IN THE PALACE конкурс за плакат и видеоклип наградите спечелиха два проекта за плакат: на “Bazuka Team” и Борис Бонев и “Bazuka” и “Ghostdog teams”, като те спечелиха и наградата за видеоклип на фестивала.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *